Este firesc să te simţi rănită,vulnerabilă şi furioasă după pierderea locului de muncă. Nu mai vorbim despre grija zilei de mâine,căci,de cele mai multe ori,este nevoie de banii ambilor părinţi plus,uneori,de ajutoare de la bunici pentru a-i creşte pe cei mici. Iar când o sursă de venit este tăiată brutal,presiunea devine uriaşă pe umerii tuturor. Poţi trece însă peste această perioadă dură având grijă de tine,apelând la ceilalţi şi luându-ţi un răgaz pentru a-ţi regândi oportunităţile,ţelurile şi a redescoperi lucrurile care te fac fericită.

Orice sfârşit este un nou început

Serviciul pe care îl avem înseamnă deseori mult mai mult decât o leafă lunară şi atât. Acesta ne influenţează percepţia despre noi,despre ceilalţi,ne motivează,ne oferă statut şi un rol şi un sens în societate.

De aceea,pierderea locului de muncă este una dintre cele mai dure experienţe prin care poate trece cineva. Indiferent cât de mare este şocul,încearcă să nu uiţi că majoritatea oamenilor de succes au avut şi ei momente de cumpănă. Diferenţa între succes şi insucces s-a născut de cele mai multe ori din perseverenţa şi optimismul celor care nu au acceptat eşecul. Ei au progresat şi au devenit mai eficienţi şi mai rezistenţi decât înainte.

Înfruntă-ţi temerile şi emoţiile

Frica de ziua de mâine,depresia,furia te pot îndepărta de o reangajare rapidă. Nu sta să-ţi plângi de milă la nesfârşit,pentru că,şi dacă te vei aşeza pe o bordură şi nu vei mai dori să te ridici,timpul va continua să curgă implacabil. Nu ai cum să opreşti roţile vremii,dar poţi să faci totul ca să profiţi de următoarea oportunitate ce apare. Şi încă un lucru:nu te judeca aspru,nu te critica! Nu câştigi nimic făcând acest lucru. Ba mai mult,îţi vei demola încrederea în tine.

Cere-le ajutorul şi suportul celor apropiaţi

Păstrează legătura cu oamenii care te pot ajuta şi care sunt potenţiale surse de informare pentru un posibil nou post. Spune-le cunoscuţilor că nu mai ai serviciu. Dacă ascunzi acest lucru,nici cei care vor să te ajute nu vor avea şansa asta. Cât despre gura lumii,las-o să vorbească,măcar să-ţi rezolvi tu problema cât mai repede şi cu folos!

Pentru a limita situaţiile neplăcute,adresează-te oamenilor în care ai încredere. Comunică deschis cu familia,deoarece ea este prima redută împotriva sentimentelor de neputinţă şi de ruşine. Nu le ascunde celor dragi stările tale interioare. Poţi să găseşti puterea unui zâmbet alături de copii şi de familie chiar şi în momentele dificile! Cât despre cei mici,ei pot fi foarte afectaţi de pierderea serviciului unuia dintre părinţi.

Este important să le spui ce se întâmplă şi în ce mod va fi influenţată familia. În acelaşi timp,dă-le posibilitatea să se facă utili. De exemplu,să reducă costurile cu diverse distracţii şi cumpărături sau să ajute mai mult în casă.  

Pregăteşte-te pentru reangajare

Este uşor să cazi în capcana relaxării exagerate. Fă-ţi un mic plan de reangajare,apoi pune-te pe treabă. Concentrează-te pe lucrurile pe care le poţi controla,aplică la mai multe posturi vacante şi nu te opri dacă primeşti o promisiune care ar trebui să se împlinească peste două-trei luni. Nu te opri decât atunci când ai un contract semnat şi un angajament sigur. Nu lăsa detaliile să te demotiveze şi nu-ţi pierde timpul şi atenţia pe lucruri care nu sunt prioritare. Dacă ai un plan bine pus la punct,şansele să reuşeşti sunt foarte mari!

Automotivează-te în fiecare zi!

Înconjoară-te cu oameni care să te încarce cu energie pozitivă şi care să-ţi ridice moralul. Familia trebuie să-ţi fie alături în astfel de momente,la fel şi prietenii.

Alexandru Cojocaru,psihoterapeut Mediclass,www.mediclass.ro

Dacă ai nevoie de o consultaţie sau de consiliere,scrie pe adresa [email protected] sau sună la 0724.539.589