«Ajutor! Mi-am pierdut serviciul!»

1 53686 original jpg jpeg

În vremurile tulburi pe care le traversăm, pierderea locului de muncă te poate destabiliza atât pe tine, cât şi pe cei dragi ţie. Vestea bună este că, în ciuda stresului foarte mare generat de acest moment, există lucruri pe care le poţi face pentru a ţine sub control situaţia şi a-ţi menţine speranţaşi motivaţia vii.

Este firesc să te simţi rănită,vulnerabilă şi furioasă după pierderea locului de muncă. Nu mai vorbim despre grija zilei de mâine,căci,de cele mai multe ori,este nevoie de banii ambilor părinţi plus,uneori,de ajutoare de la bunici pentru a-i creşte pe cei mici. Iar când o sursă de venit este tăiată brutal,presiunea devine uriaşă pe umerii tuturor. Poţi trece însă peste această perioadă dură având grijă de tine,apelând la ceilalţi şi luându-ţi un răgaz pentru a-ţi regândi oportunităţile,ţelurile şi a redescoperi lucrurile care te fac fericită.Orice sfârşit este un nou început

Serviciul pe care îl avem înseamnă deseori mult mai mult decât o leafă lunară şi atât. Acesta ne influenţează percepţia despre noi,despre ceilalţi,ne motivează,ne oferă statut şi un rol şi un sens în societate.

De aceea,pierderea locului de muncă este una dintre cele mai dure experienţe prin care poate trece cineva. Indiferent cât de mare este şocul,încearcă să nu uiţi că majoritatea oamenilor de succes au avut şi ei momente de cumpănă. Diferenţa între succes şi insucces s-a născut de cele mai multe ori din perseverenţa şi optimismul celor care nu au acceptat eşecul. Ei au progresat şi au devenit mai eficienţi şi mai rezistenţi decât înainte.

Înfruntă-ţi temerile şi emoţiile

Frica de ziua de mâine,depresia,furia te pot îndepărta de o reangajare rapidă. Nu sta să-ţi plângi de milă la nesfârşit,pentru că,şi dacă te vei aşeza pe o bordură şi nu vei mai dori să te ridici,timpul va continua să curgă implacabil. Nu ai cum să opreşti roţile vremii,dar poţi să faci totul ca să profiţi de următoarea oportunitate ce apare. Şi încă un lucru:nu te judeca aspru,nu te critica! Nu câştigi nimic făcând acest lucru. Ba mai mult,îţi vei demola încrederea în tine.

Cere-le ajutorul şi suportul celor apropiaţi

Păstrează legătura cu oamenii care te pot ajuta şi care sunt potenţiale surse de informare pentru un posibil nou post. Spune-le cunoscuţilor că nu mai ai serviciu. Dacă ascunzi acest lucru,nici cei care vor să te ajute nu vor avea şansa asta. Cât despre gura lumii,las-o să vorbească,măcar să-ţi rezolvi tu problema cât mai repede şi cu folos!

Pentru a limita situaţiile neplăcute,adresează-te oamenilor în care ai încredere. Comunică deschis cu familia,deoarece ea este prima redută împotriva sentimentelor de neputinţă şi de ruşine. Nu le ascunde celor dragi stările tale interioare. Poţi să găseşti puterea unui zâmbet alături de copii şi de familie chiar şi în momentele dificile! Cât despre cei mici,ei pot fi foarte afectaţi de pierderea serviciului unuia dintre părinţi.

Este important să le spui ce se întâmplă şi în ce mod va fi influenţată familia. În acelaşi timp,dă-le posibilitatea să se facă utili. De exemplu,să reducă costurile cu diverse distracţii şi cumpărături sau să ajute mai mult în casă.  

simeon stalpnicul png

Este uşor să cazi în capcana relaxării exagerate. Fă-ţi un mic plan de reangajare,apoi pune-te pe treabă. Concentrează-te pe lucrurile pe care le poţi controla,aplică la mai multe posturi vacante şi nu te opri dacă primeşti o promisiune care ar trebui să se împlinească peste două-trei luni. Nu te opri decât atunci când ai un contract semnat şi un angajament sigur. Nu lăsa detaliile să te demotiveze şi nu-ţi pierde timpul şi atenţia pe lucruri care nu sunt prioritare. Dacă ai un plan bine pus la punct,şansele să reuşeşti sunt foarte mari!

Automotivează-te în fiecare zi!

Înconjoară-te cu oameni care să te încarce cu energie pozitivă şi care să-ţi ridice moralul. Familia trebuie să-ţi fie alături în astfel de momente,la fel şi prietenii.

Alexandru Cojocaru,psihoterapeut Mediclass,www.mediclass.ro

Dacă ai nevoie de o consultaţie sau de consiliere,scrie pe adresa alexandru.cojocaru@mediclass.ro sau sună la 0724.539.589



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg