Savanta Marie Curie s-a născut cu numele de Marie Sklodowska în Varşovia, Polonia, în anul 1867. La acea vreme, Polonia era un teritoriu rus, ia rezidenţii trebuiau să respecte reguli ruseşti stricte, precum: vorbitul de limbă rusă în şcoli.

În acea perioadă, în care Rusia era la putere, tatăl ei, profesor, cu greu a obţinut un loc de muncă bine plătit, iar Marie Curie nu a avut o copilărie bogată. În special, copilăria ei fericită a fost întreruptă de moartea mamei sale, în anul 1878, când Marie Curie avea doar 10 ani. În urma acestui eveniment tragic din familie, tatăl a înscris-o într-o şcoală cu regim dur, dar în care a excelat în matematică şi ştiinţă.

Ea a lucrat ca tutore, înainte de a urma facultatea în secret, iar după ce s-a mutat în Franţa, a devenit una dintre primele femei de ştiinţă, din lume. Inteligenţa şi ambiţia ei  au ajutat-o să devină membru al Comisiei IUPAC pentru ştiinţă atomică şi membru fondator al Comisiei Internaţionale de Cooperare Intelectuală. De asemenea, a fost membră a Academiei Franceze de Medicină, datorită muncii sale cu raze X, din Primul Război Mondial.

De-a lungul vieţii, Marie Curie a avut onoarea de a întâlni mulţi alţi savanţi, inclusiv pe Albert Einstein, care i-a scris o scrisoare de încurajare, după ce i s-a refuzat intrarea la Academia Naţională de Ştiinţe. Ce i-a scris acesta?