Ce lucruri ar trebui să ia în vedere părinţii atunci când aleg grădiniţa pentru copil? Iată câteva sfaturi. 

Alegerea grădiniţei pentru copil poate fi un moment foarte dificil pentru părinţi,dar şi pentru copil. Părinţii au emoţii în ceea ce priveşte acomodarea copilului cu un alt mediu decât cel din familie. Copilul,la rândul lui,poate primi cu bucurie sau cu tristeţe momentul în care începe să socializeze într-un grup zilnic,pentru mai multe ore. Ce lucruri ar trebui să ia în vedere părinţii atunci când aleg grădiniţa pentru copil? Iată câteva sfaturi.

"Omul cât trăieşte învaţă",după cum ne spune proverbul. Aşadar,copilul învaţă de mic lucruri utile de la părinţi. Cu cât creşte,cu atât nevoia lui de alte persoane în jur se măreşte,curiozitatea se extinde şi spre exterior,apare deci momentul pentru a se integra într-o comunitate. Orice părinte trebuie să aleagă ce este mai bine pentru copilul lui.

Alegerea grădiniţei pentru copil-educatoarea,cel mai important punct,deoarece ea este cea care va fi model pentru copil

Când alegeţi o grădiniţă,fiţi foarte atenţi la persoanele care vor sta cel mai mult cu copilul vostru,căci acela sau aceia vor fi următoarele modele pentru copil. Vocaţia de educator şi profesor este ceva unic,trebuie să te naşti cu ea,iar copilul va merge cu drag la grădiniţă şi va învăţa cu drag lucruri noi dacă educatoarea este pe placul lui. Şi ca să fie pe placul unui copil,educatoarea trebuie să fie o persoană răbdătoare,blândă,să ştie cum să se facă înţeleasă,să ştie să-i îndrume pe copii,să ştie cum să-i motiveze,să iubeasă copiii şi să le ofere tuturor atenţia de care au nevoie. Într-un cuvânt,educatoarea trebuie să fie un om cât se poate de echilibrat,cu priză la copii. Până la urmă,copiii sunt dornici să afle lucruri noi,să se joace,să asculte de adulţi şi să se integreze într-un mediu plăcut.

Deoarece astăzi se pune mai mult accent pe memorarea informaţiilor,decât pe dobândirea de aptitudini şi încurajarea înclinaţiilor deja existente,cei mai mulţi părinţi tind să îi ducă pe copii la grădiniţe cu program foarte încărcat. Când alegeţi o grădiniţă,gândiţi-vă ce anume aţi vrea ca cel mic să facă acolo. O grădiniţă normală ar trebui să încurajeze lucrul manual şi învăţarea prin joc,activitatea sportivă,muzica şi responsabilizarea celui mic. Un lucru important pe care părinţii îl uită foarte des-aveţi grijă să alegeţi o grădiniţă unde educaţia copilului să fie continuată. Cei 7 ani de acasă se împart între părinţi şi grădiniţă în zilele noastre,copilul trebuie să înveţe cum să se comporte în societate mai înainte de a învăţa poezii şi multe alte lucruri frumoase.

Alegerea grădiniţei pentru copil-cum este mediul de la grădiniţă?

Un alt aspect important pentru copilul care pleacă din mediul familial în alt mediu este integrarea lui. Copiii din grupă pot fi cei care îl vor atrage pe copil la grădiniţă sau cei care îl pot face să nu mai vrea să plece de acasă. Aşadar,este bine să găsiţi grupa potrivită pentru copil. În general,acolo unde există educatori foarte bine pregătiţi şi care iubesc ceea ce fac,veţi vedea copii veseli,bucuroşi şi entuziasmaţi. E bine totuşi să vă interesaţi despre nivelul copiilor din grupa copilului vostru:cât de bine ştiu să vorbească,dacă există un copil care agită spiritele,dacă ştiu să mănânce,etc. Copilul vostru va veni oricum şi cu bune şi cu rele de la grădiniţă.

Un lucru mic,dar foarte important-cum se depăşesc conflictele dintre copii,dacă li se explică dacă şi unde au greşit,dacă li se acordă suficientă atenţie. Într-un mediu cu mulţi copii este imposibil să nu existe conflicte. Din conflicte copiii învaţă multe,dar doar dacă li se explică şi sunt monitorizaţi. Există cazuri în care copiii mai fac şi crize. Cum se depăşesc acestea? La grădiniţă,în principiu,nu se învaţă poezii,pictură şi dans,ci se învaţă comunicarea,interacţiunea cu alţi membrii ai comunităţii. Acum se pun bazele pentru o viaţă întreagă,iar părinţii trebuie să fie conştienţi că acest lucru contează enorm. Căutaţi grădiniţa care să continue educaţia dată acasă copilului. Acesta este idealul,cel puţin.

La grădiniţă copilul îşi descoperă pasiunile şi plăcerile. Acestea trebuie încurajate,ci nu distruse. Căutaţi o grădiniţă care să pună accent pe dezvoltarea înclinaţiilor copilului vostru. În general,copiii sunt deschişi la tot ce înseamnă nou şi vor să experimenteze orice,însă de foarte mic se pot recunoaşte predispoziţiile copilului. Un copil este mai bucuros să deseneze,altul să danseze,altul să cânte la un instrument şi tot aşa. O grădiniţă axată pe încurajarea aptitudinilor copilului,pe modelarea după voinţa şi vocaţia lui,ci nu pe forţarea lui de a învăţa lucruri pur şi simplu ajută mai mult la dezvoltarea armonioasă a celui mic. Copilul,ca şi adultul,are nevoie de libertatea de a alege,de a se exprima,de a refuza,de a se revolta,de a nu-i plăcea un lucru sau altul,etc. Copilul trebuie,deci,respectat ca fiind o nouă fiinţă ce are nevoie doar de îndrumare,ci nu de supunere.

Alegerea grădiniţei pentru copil-ce lucruri de viaţă învaţă şi cum se rezolvă conflictele?

În final,aspecte privind locaţia,programul,mâncarea,activităţile opţionale sunt şi ele importante. Un sfat-alegeţi o grădiniţă cu program mai lejer,un program încărcat la grădiniţă îl va stresa prea mult pe copil. Un copil are nevoie de libertate,de responsabilizare prin experienţă,ci nu prin teorie. De aceea,un program prea încărcat,cu teme şi memorarea unor poezii în fiecare zi poate fi prea mult. În ceea ce priveşte mâncarea,este bine să vă interesaţi ca grădiniţa să aibă cantină proprie,unde să se gătească cât mai natural cu putinţă. O grădiniţă curată,aerisită,caldă şi intimă îl va face pe copil să se simtă ca acasă,în siguranţă şi să se bucure de atmosferă. Poate că o grădiniţă cu prea multe reguli (de curăţenie,de exemplu) îl poate îngrădi pe copil.

Copiii au nevoie să zburde cât mai mult,aşa că o grădiniţă care să aibă cât mai multe activităţi în aer liber este mult mai interesantă pentru cei mici. Aici un aspect important-cu cât stau mai mult în aer,cu atât mai bine,căci în mediul închis microbii şi viruşii circulă mult mai uşor. Afară,la aer,aceştia pot fi contactaţi mai greu.

Acestea sunt doar câteva sfaturi pentru alegerea grădiniţei pentru copil. Fiecare familie are un plan bine stabilit pentru copil. Cu siguranţă se poate găsi grădiniţa care să se potrivească cel mai bine cu personalitatea copilului vostru.