Îţi plac pastele în tot felul de combinaţii sau preferi peştele şi preparatele mai uşoare, din legume? Un meniu bogat în carbohidraţi rafinaţi, precum orezul şi pastele, pot grăbi startul menopauzei. Pe de altă parte, alimentaţia bogată în vegetale ţine pe loc sau chiar amâna sfârşitul ciclului menstrual.

Indiferent de perioada când apare menopauza, mai devreme sau mai târziu decât este firesc, impactul este major asupra sănătăţii unei femei.

Toate acestea au fost observate în cadrul unui studiu observaţional, deci sunt necesare cercetări suplimentare, pentru a dovedi cauza-efect şi pentru a stabili cu exactitate care sunt alimentele care ne “îmbătrânesc” înainte de vreme. Până atunci, datele obţinute în urma studiului efectuat pe nu mai puţin de 14.000 de femei din Anglia şi SUA sunt cu adevărat demne de luat în seamă.

Există o mulţime de factori care pot prezice vârsta când începe menopauza, de la factori genetici (la ce vârstă s-a produs în cazul mamei) la cei care vizează indicele de masă corporală. De asemenea, se poate intui când se instalează menopauza şi dacă fumezi ori eşti expusă la tratamente agresive asupra corpului, cum este chimioterapia.

Cu câţi ani pot grăbi menopauza

Noul studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Leeds sugerează că ar putea exista un alt indicator care poate prezice începutul menopauzei: alimentele pe care le mananci în fiecare zi.

Cercetătorii au descoperit ca dietele care constau, în general, în alimente sănătoase, cum ar fi peşte gras şi leguminoase proaspete, de exemplu mazăre şi fasole verde, ar putea amâna startul menopauzei cu până la trei ani. S-a luat în considerare vârsta medie de 51 de ani pentru debutul menopauzei.

Pe de altă parte, femeile care au mâncat o mulţime de preparate din paste albe, rafinate, şi orez au fost mai susceptibile să intre în etapa menopauzei cu un an şi jumătate mai devreme decât vârsta medie.

Menopauza precoce aduce riscuri pentru sănătate

Atât menopauza târzie, cât mai ales menopauza precoce sunt asociate cu riscuri pentru sănătate.

"Problemele menopauzei precoce pentru femeile mai tinere includ riscuri crescute de boli cardiace şi osoase, depresie, demenţă şi disfuncţie sexuală", spune ginecologul Dr. Philip Sarrel. "În cazul în care dieta poate întârzia debutul menopauzei, cred că beneficiile depăşesc riscul de cancer de sân asociat cu menopauza târzie”.

Studiul constituie un pas important spre o mai bună înţelegere a factorilor care afectează menopauza, în special pentru femeile predispuse la menopauză timpurie.

@unsplash