Alimente pe care nu trebuie să le pui în aparatul de gătit electric. Unele îşi schimbă gustul, altele devin periculoase

1 aparat de gatit electric jpg jpeg

Gătitul la aparatul electric poate fi o minune în bucătărie, însă nu este recomandat ca toate alimentele să fie preparate în acest mod!

Aparatul electric poate fi un adevărat ajutor în bucătărie. De cele mai multe ori, doar trebuie să pui legumele sau carnea în dispozitiv şi să îl laşi pe el să îşi facă treaba, în timp ce tu stai liniştită pe canapea sau faci alte activităţi. Deşi, aparatul electric poate găti aproape orice, există anumite alimente pe care nu trebuie să le găteşti astfel, dacă îşi doreşti să pregăteşti ceva delicios şi sănătos. Iată care sunt acestea!

Alimente îngheţate. Întotdeauna este recomandat să dezgheţi, la temperatura camerei, alimentele congelate, în special carnea. Aparatul de gătit cu aburi nu funcţionează la fel cum funcţionează cuptorul cu microunde, unde putem dezgheţa cu uşurinţă alimentele: „Dacă pui carne congelată în aparatul electric, ea se va dezgheţa cu greu şi le va permite bacteriilor să se înmulţească şi să te îmbolnăvească. Alimentele dezgheţate se vor găti uniform şi până la capăt”, a spus reprezentantul Departamentului de Agricultură al SUA, pentru bestlifeonline.

Citeşte şi: Profită de aceste alimente acum! S-ar putea să dispară în viitor din cauza schimbărilor climatice

Citeşte şi: De ce ar trebui să consumi mai des alimente mov. Pe Mariah Carey au ajutat-o să slăbească

Fasolea este un alimente cheie în multe mâncăruri preferate de români. Însă, înainte de consum, ea trebuie să fie gătită foarte bine la aragaz, deoarece fasolea conţine lectine, un grup de proteine care dacă sunt nepreparate termic corespunzător pot contribui la apariţia mai multor probleme, cum ar fi: iritaţiile. Aparatul de gătit electric nu va găti corespunzător fasolea crudă, de aceea, dacă îţi doreşti să o prepari în acest mod, asigură-te că a fost fiartă bine înainte.

Anumite legume, precum: conopida, vinetele, dovleceii sau broccoli, nu vor fi la fel de gustoase dacă vor fi gătite la aparatul electric. Aceste legume se gătesc, în general, rapid, pe aragaz, iar dacă sunt gătite încet, la aburi, ele îşi vor pierde din gust, dar şi din textură. 

Ardei iuţi. Puţini ardei tocaţi şi puşi în oala de pe aragaz nu par a fi un pericol pentru preparatul tău, în schimb, dacă vei adăuga ardeii în aparatul de gătit electric, vei putea avea surpriza ca mâncarea să devină foarte picantă. Capsaicina, substanţa care conferă gustul iute şi arzător al ardeiului, tinde să se împrăştie în toată oala pe parcursul procesului de gătire lentă. De aceea, fie eviţi ardeii iuţi, fie îi adaugi în aparatul electric, la final!

Sursă foto: Shutterstock