O dietă sănătoasă nu va preveni contractarea coronavirusului sau a gripei, dar te poate ajuta să ai un sistem imunitar mai bine pregătit pentru a le face faţă.

Cea mai bună dietă pentru sistemul imunitar conţine puţine alimente procesate. Reţine că este mai bine să obţii elementele nutritive de care ai nevoie din farfurie, mai degrabă decât din suplimente alimentare, cu toate că şi acestea sunt utile, cum ar fi cele care îţi asigură necesarul de vitamina D, nutrient pe care nu-l poţi procura în cantitatea necesară strict din ceea ce mănânci. Din păcate, de sărbători facem exces tocmai de alimente care scad capacitatea de acţiune a imunităţii, de aceea n-ar fi rău să le consumăm cu măsură, măcar între Crăciun şi An Nou.

Este vorba despre dulciuri, mai ales cele procesate şi băuturi carbogazoase dulci. O dietă bogată în zahăr poate reduce răspunsul imunitar, iar acelaşi efect îl au, în general, toate alimentele procesate.

Cea mai mare parte a sării din dietă provine din alimentele procesate, iar cercetările sugerează că excesul de sare ar putea sabota capacitatea sistemului tău imunitar de a face faţă unui virus sau unei bacterii. Alimentele puternic procesate modifică răspunsul metabolic şi, în cele din urmă, te pot predispune la infecţii grave. De vine este în special alimentaţia de tip fast-food.

Nici alcoolul nu susţine sistemul imunitar, iar în exces îl destabilizează serios. De asemenea, este asociat cu un risc mai mare de infecţii respiratorii. Rezumă-te la un pahar, dacă eşti femeie, sau la două, dacă eşti bărbat.

Pune murături pe mesele bogate

Alimentele cu bacterii bune, cum sunt murăturile, dar şi iaurtul aduc un plus de probiotice. Acestea ajută la prevenirea infecţiilor căilor respiratorii superioare şi reduce perioada de recuperare la persoanele care s-au îmbolnăvit.

Alege peştele mai des între sărbători

Nu întâmplător este recomandat peştele la masa de Anul Nou, după atâtea preparate grele consumate de Crăciun. Peştele gras, ca somonul sau sardinele, dar şi măslinele, avocado, toate tipurile de nuci şi seminţe ajută la reglarea proceselor inflamatoare din corp. Aceste alimente furnizează elemente nutritive precum magneziu, fier, zinc, seleniu, vitamina E, implicate în funcţionarea optimă a sistemului imunitar.

Nu uita nici acum de fructe şi legume

Buna funcţionare a imunităţii depinde de o alimentaţie bogată în fructe şi legume care conţin vitamina C, beta-caroten, vitamine din complexul B, polifenoli, antioxidanţi care se descompun în alimente şi contribuie la dezvoltarea bacteriilor intestinale sănătoase. Aceşti compuşi, care se găsesc şi în alte alimente vegetale (ulei de măsline, cereale integrale) ajută bacteriile bune să se dezvolte. De asemenea, ajută la echilibrarea florei intestinale.

Info

Intestinele reprezintă zona în care se află până la 80% din celulele imunitare.

Polifenolii calibrează citokinele pro şi antiinflamatorii. În cazurile severe de COVID-19, citokinele proinflamatorii preiau controlul şi pot fi responsabile pentru cauzarea morţii în unele cazuri. De aceea, fructele şi legumele sunt unele dintre cele mai bune alimente pentru sistemul imunitar.

Păstrează cerealele integrale la micul-dejun şi la garnituri

Cerealele integrale, ca ovăzul, quinoa, orezul brun îţi dau un plus de magneziu, fier, acid folic, seleniu de care are nevoie şi sistemul imunitar. Cerealele integrale pot ajuta la reducerea inflamaţiilor, fapt care previne multe boli, inclusiv diabetul de tip 2. Înlocuirea cerealelor rafinate cu acelea integrale duce şi la pierderea unor kilograme în plus. Din moment ce ştim că formele grave de COVID-19 apar adesea la diabetici şi la cei care suferă de obezitate, este benefică schimbarea pastelor rafinate, a pâinii, biscuiţilor, cerealelor şi orezului cu o variantă de cereale integrale.