Alimente pentru o imunitate de fier

1 77122 original jpg jpeg

Odată cu venirea toamnei, organismul nostru devine mai vulnerabil. El are nevoie de ajutor pentru a se adapta la schimbările de temperatură. Alimentaţia sănătoasă, echilibrată şi diversificată este principalul secret pentru a scăpa de afecţiunile de sezon.

Ficat de viţel, contra infecţiilor

Studiile de specialitate relevă faptul că zincul acţionează eficient împotriva infecţiilor. Carnea de pui sau de curcan, fructele de mare, tonul, ficatul de viţel şi fulgii de ovăz sunt alimente bogate în zinc, care nu trebuie să-ţi lipsească din dieta zilnică.

Rădăcină de ghimbir împotriva răcelii 

Rădăcina de ghimbir este ideală pentru prevenirea şi combaterea răcelilor de sezon. E bună când suferi de roşu în gât gât, răguşeală, tuse, favorizând expectoraţia şi accelerând vindecarea. Rade un pic de rădăcină de ghimbir peste peştele la cuptor, amestec-o în sosuri şi garnituri.

Usturoi, rol antibiotic

Usturoiul are în compoziţie compuşi care conţin sulf, precum alicina, cu rol în întărirea sistemului imunitar. Este considerat un antibiotic natural, cu condiţia să fie consumat crud sau macerat în ulei de măsline. Moleculele sale active sunt eliberate atunci când căţeii de usturoi sunt zdrobiţi. Se recomandă să consumi 6 căţei de usturoi pe săptămână.

Ceapă, în stări gripale

Oferă belşug de vitamine (A, PP, B5, C, E) şi oligoelemente (bariu, cobalt, fier, cupru, iod, magneziu, siliciu). Este adesea recomandată în caz de gripă, guturai, bronşită, laringită. Crizele de tuse pot fi calmate cu remedii pe bază de ceapă coaptă, pentru că în această stare are acţiune emolientă şi expectorantă. O poţi consuma crudă şi sub formă de ceai. Prepară-l dintr-un litru de infuzie de muguri de brad în care fierbi 5 cepe, iar la final adaugi 10 g miere. Bea 1-2 căni cu ceai pe zi.

Fructe şi legume, pentru vitamina C

Deoarece organismul nu e capabil să secrete singur vitamina C, ai nevoie de un regim variat, bogat în fructe şi legume care să-ţi crească rezistenţa organismului. Pe lângă faptul că menţine ţesuturile tinere, acidul ascorbic susţine imunitatea, protejându-te astfel de infecţii. Poţi consuma, la alegere, câte două porţii zilnice de varză roşie, broccoli, ardei roşu, citrice, kiwi.

Migdale, rezervă de vitamina E

Vitamina E este cheia unui sistem imunitar puternic. Printre alimentele care o au în compoziţie se numără migdalele. O jumătate de ceaşcă de migdale crude oferă doza zilnică recomandată de vitamina recunoscută pentru proprietăţile sale protectoare, antioxidante.

Lactate fermentate, protecţie naturală

Iaurtul grecesc stimulează sistemul imunitar şi ajută la combaterea bolilor. El poate fi, de asemenea, o sursă importantă de vitamina D. Aceasta mecanismele naturale de protecţie a organismului împotriva bolilor. Este sursă de probiotice, care cresc rezistenţa organismului împotriva virusurilor. Dacă nu îţi place iaurtul, îl poţi înlocui cu kefir, sana sau cu lapte bătut.

Curcuma, sursă de antioxidanţi

Curcumina, ingredientul activ dintr-un binescunoscut condiment numit turmeric (sau curcuma) este cel mai puternic antioxidant natural şi are rol în creştera imunităţii. Două-trei linguriţe de curry pe zi, presărate pe carnea de peşte sau de pui, sunt de ajuns ca să acoperi doza zilnică recomandată de curcumină.

Peşte gras, pentru omega 3

Peştele gras trebuie introdus în meniu măcar de 3 ori pe săptămână. De ce? Pentru că este o sursă excelentă de omega 3, un aliat al imunităţii. Consumă ton, somon, hering, sardine, preparate la grătar sau la cuptor, cu garnitură de legume.

Truc CPF

Ca să previi răcelile în sezonul rece, urmează o cură cu vin de ceapă, 2 săptămâni. Îl prepari din 150 g ceapă fărâmiţată, 100 g miere şi vin roşu de bună calitate, până completezi o sticlă de 1 litru, apoi laşi la macerat 10 zile. Iei 3 linguri de vin înainte de mesele principale ale zilei.



Recente

interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg
5 calitati nelipsite persoanelor inteligente emotional  Sursa foto shutterstock 715595482 jpg