Alimentele fermentate şi beneficiile lor pentru organism. Berea se numără printre ele

6 shutterstock 1787287409 jpg jpeg

Consumul de alimente fermentate este asociat cu beneficii în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare sau metabolice precum diabetul, dar şi cu îmbunătăţiri la nivelul sistemului imunitar şi cognitiv.

Băuturile şi alimentele fermentate sunt rezultatul unui proces natural, prin care materiile prime din conţinutul acestora (cereale, fructe, legume, iaurturi, carne sau peşte) sunt transformate în substanţe sănătoase de către diferite microorganisme (bacterii, drojdii).

În timpul unor procese de fermentare complexe, zaharurile şi carbohidraţii, descompuşi în molecule mai simple, sunt transformaţi, ceea ce facilitează o absorbţie mai uşoară a nutrienţilor şi o îmbunătăţire a digestiei. Spre exemplu, sucul se transformă în vin, cerealele se transformă în bere, iar carbohidraţii în dioxid de carbon, care contribuie la dospirea pâinii.

Ce rol au în digestie

Alimentele fermentate sunt alimente parţial digerate. De aceea, persoanele care nu tolerează lactoza din lapte, pot consuma cu mai mare uşurinţă variante fermentate ale laptelui, precum chefir sau iaurt, deoarece lactoza este parţial descompusă. Murăturile sunt bogate în acizi organici, ceea ce facilitează digestia şi ajută la absorbţia şi asimilarea nutrienţilor de care organismul are nevoie. Funcţionarea optimă a sistemului digestiv are efecte benefice asupra întregului sistem imunitar, care devine mai bine pregătit pentru a lupta cu afecţiunile sau alţi factori dăunători.

În ceea ce priveşte berea, una dintre cele mai populare băuturi obţinute printr-un proces de fermentare, au fost identificaţi în compoziţia sa peste 35 de compuşi fenolici, aproximativ 80-90% în malţ şi 10-20% în hamei, care ajută în lupta cu radicalii liberi şi reduc efectele toxice ale acestora. Desigur, potenţialele sale efecte benefice vizează un consum moderat, reprezentat de 660ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei.

„Alimentele fermentate pot reprezenta o proporţie destul de importantă din dieta noastră obişnuită. Deşi au beneficii dovedite, moderaţia este cheia chiar şi în consumul acestor tipuri de alimente, deoarece trebuie să fim atenţi să nu cădem în capcana de a consuma în exces grăsimi (din anumite tipuri fermentate de brânză sau cârnaţi), sare (din castraveţi sau varză murată) sau nitriţi (din salam sau alte mezeluri). Dacă ne referim strict la bere, originea naturală a materiilor prime şi transformările pe care le suferă în timpul procesului de fermentaţie îi conferă proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii”, a declarat dr. Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

FOTO Shhutterstock



Recente

cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg