Cafeaua băută în acest fel îţi afectează sănătatea. Cu ce boli rişti să te confrunţi din cauza acestui obicei?
Mulţi dintre noi îşi încep ziua cu adevărat abia după ce sorb şi ultima picătură dintr-o ceaşcă de cafea. Din păcate, cei care obişnuiesc să o bea într-un anumit mod îşi pot creşte semnificativ riscul de a se îmbolnăvi.
Dacă îţi faci griji că 1-2 cafele pe zi îţi pot da probleme de sănătate, află că această băutură, consumată corect te poate proteja într-o oarecare măsură. Mai ales dacă este băută fără adaos de zahăr, efectele benefice ale cafelei pot depăşi riscurile. Potrivit unui studiu din 2016 publicat în „Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention”, consumul a una sau două căni de cafea pe zi a fost corelat cu o reducere cu 26% a riscului de cancer de colon. Totuşi, în ce context cafeaua poate să conducă la declanşarea unor afecţiuni grave?
Consumul de cafea prea fierbinte creşte riscul de cancer
Dacă îţi place să-ţi începi ziua cu o cafea fierbinte, este posibil ca, fără să vrei, să–ţi creşteţi riscul de apariţie a anumitor tipuri de cancer. În anul 2019 a fost publicat un studiu în „Jurnalul Internaţional al Cancerului”. Un grup de 50.045 de adulţi cu vârsta cuprinsă între 45 şi 75 de ani au fost monitorizaţi timp de circa 10 ani. La cei care au băut zilnic cafea la temeratura de 60°C sau peste s-a înregistrat un risc cu 90% mai mare de a dezvolta cancer esofagian decât la cei care şi-au consumat băuturile la temperaturi medii, călduţe sau reci.
Cei care au lăsat cafeaua să se mai răcească puţin înainte de a o bea şi-au diminuat acest risc. Prin urmare, dacă vrei să te bucuri de cafea fără a-ţi pune sănătatea în pericol, aşteaptă câteva minute până când se răceşte. „Consumul de băuturi foarte fierbinţi poate creşte riscul de cancer esofagian şi, prin urmare, este recomandabil să aşteptaţi până când băuturile fierbinţi se răcesc înainte de a bea”, a explicat Farhad Islami,Director ştiinţific pentru cercetarea cancerului la Societatea Americană a Cancerului.
Nu ai timp sau răbdare pentru a aştepta răcirea cafelei sau a ceaiului? Adaugă puţin lapte rece sau la temperatura camerei. Poate reduce suficient temperatura băuturii tale până la un punct care nu mai prezintă un risc pentru tractul digestiv.
Şi îndulcirea cafelei are efecte negative
Adăugarea zahărului în cafea poate duce de asemenea la probleme de sănătate. Nu numai că aduce un plus de calorii, ci creează şi o creştere a nivelului de zahăr din sânge. Un studiu din 2017 publicat în „Jurnalul Internaţional de Epidemiologie” a arătat că zaharoza dietetică a fost asociată cu o incidenţă mai mare a cancerului esofagian.
Chiar dacă o cafea cu gheaţă este mai sigură decât una fierbinte în ceea ce priveşte riscul de cancer esofagian, experţii de la Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului spun că multe băuturi cu gheaţă şi zahăr adăugat ar putea creşte riscul de cancer. „Dacă le beţi în mod regulat, atunci acestea vor creşte riscul de a deveni supraponderali, factor care, la rândul său, creşte riscul de a dezvolta cancer şi alte boli, cum ar fi bolile de inimă şi diabetul”, a declarat Rachel Thompson, Director de programe ştiinţifice la Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului.