5 alimente pentru voie bună şi o siluetă suplă

6 ianuarie 2020   Carieră

Vremea posomorâtă sau kilogramele în plus îţi afectează starea de spirit. Urmând sfaturile de mai jos îţi poţi regăsi zâmbetul şi recăpăta silueta, căci există alimente cu gust delicios şi cu efect de combatere a stresului sau proastei dispoziţii, care acţionează în acelaşi timp asupra metabolismului. În plus, este foarte uşor să le introduci în meniul tău zilnic!

5 alimente pentru voie bună şi o siluetă suplă–Bananele sunt săţioase şi pun stresul pe fugă

Aceste fructe sunt cunoscute pentru efectul de creştere a bunei dispoziţii, conţinând multă serotonină. În plus, datorită vitaminelor B (B1, B2, B6, B12) şi a catecolaminei vegetale, bananele te destind şi combat stresul, care contribuie la îngrăşare.  Consumă zilnic câte o banană, ca gustare sau la micul dejun, pentru a lupta cu agitaţia din viaţa de zi cu zi şi a nu renunţa uşor la dietă.

5 alimente pentru voie bună şi o siluetă suplă–Ardeiul iute aduce veselie şi stimulează metabolismul

Dacă simţi cum te cuprinde melancolia, cel mai bine este să incluzi în meniu puţin ardei iute. Endorfinele rezultate în urma consumului acestui condiment minune te ajută să scapi de proasta dispoziţie, iar capsaicina stimulează arderea grăsimilor.  Pune ardei iute în sosul de roşii pentru paste, vei obţine un prânz delicios, cu duble beneficii pentru sănătate.

Citeşte şi: Cum scapi de grăsimea abdominală

5 alimente pentru voie bună şi o siluetă suplă–Legumele sunt sursă de vitamine şi reglează tranzitul

Dacă te simţi des obosită şi demotivată, este necesar să introduci mai multe legume în dietă. În broccoli, varză, morcovi şi în alte legume găseşti fibre, cu rol în reglarea tranzitului intestinal şi mult betacaroten, care se transformă în vitamina A şi sprijină metabolismul, aducându-ţi energia ce îţi lipseşte. În plus, clorofila din legumele verzi sprijină activitatea cerebrală, iar vitamina C „sparge“ depozitele de grăsime şi favorizează formarea ţesutului conjunctiv. Mănâncă zilnic trei porţii de legume sau de salată. De exemplu, dimineaţa poţi bea un pahar de suc de morcovi cu două picături de ulei, pentru a asimila mai uşor betacarotenul, la prânz poţi prepara  o mâncare cu varză albă, iar seara broccoli gătit la abur.

5 alimente pentru voie bună şi o siluetă suplă–Ciocolata fierbinte alină sufletul şi alungă foamea

Această băutură este cunoscută pentru efectul  său antidepresiv, căci combinaţia dintre ciocolată şi lapte stimulează secreţia de serotonină. Nu exagera, însă, o cană este cantitatea ideală, iar mai multe vor avea efectul contrar, provocând nervozitate. Ca să nu devină o bombă calorică, prepară băutura din 200 ml lapte degresat şi din 20 g ciocolată cu 70% cacao în substanţă uscată. Foloseşte îndulcitor în loc de zahăr. Astfel, o cană de ciocolată va avea doar 212 kcal.

Citeşte şi: Ce este bine să ştii despre gluten

5 alimente pentru voie bună şi o siluetă suplă–Peştele gras nu îngraşă şi te face isteaţă

În special peştele gras, precum somonul, macroul şi heringul, conţine acizi graşi Omega 3, care îţi aduc multe beneficii: îmbunătăţesc starea de spirit, susţin buna funcţionare a aparatului cardiovascular, favorizează producţia de leptină, hormonul ce inhibă pofta de mâncare. De aceea, ideal ar fi să incluzi peştele  gras de două sau trei ori pe săptămână în meniul tău.

Sfatul specialistului

Andreea Perchick, nutriţionist, Andreea' Nutrition Center

Spanacul  conţine o cantitate mare de acid folic ce stimulează secreţia de serotonină, "hormonul fericirii". Acesta ne ajută să alungăm proasta dispoziţie, să ne simţim plini de energie şi de optimism. Cerealele integrale constituie o sursă valoroasă de vitamine din complexul B, printre care niacină, acid folic, riboflavină, care protejează sistemul nervos şi asigură buna funcţionare a acestuia. O sursă de carbohidraţi „sănătoşi“, ele ne ajută să ne menţinem greutatea sub control, dar şi un nivel scăzut al zahărului din sânge, ajutând la menţinerea bunei dispoziţii. Alimentele ce conţin proteine (carne, peşte, leguminoase, unt de arahide) ajută creierul să se menţină alert, atent la detalii, capabil să se concentreze şi contribuie la combaterea stării de depresie.

Mai multe