5 motive pentru care să consumi lactate

18 octombrie 2012   Carieră

Statisticile arată că românilor le lipseşte din alimentaţia zilnică doza optimă de lapte şi produse lactate. Acest lucru are implicaţii majore asupra stării de sănătate atât a copiilor, cât şi a adulţilor. Prin urmare, care este cantitatea de lactate necesară?

«Pentru sănătatea noastră,avem nevoie zilnic de 3 porţii a câte 300 mg calciu,fie că acestea provin ­dintr-un pahar de lapte dulce,două iaurturi mici,o cutie de brânză proaspătă,o felie de telemea,un triunghi de caşcaval sau două linguri de parmezan ras»,iată sfatul pe care ni-l dă tuturor Mihaela Bilic,medic nutriţionist şi promotor al campaniei „Doza Zilnică de lactate“,iniţiată de Albalact. 

„Având în vedere diversitatea de produse în care poate fi transformat laptele,este imposibil să nu putem găsi unul pe gustul nostru", a mai spus Mihaela Bilic, invitata celei mai recente întâlniri cu cititoarelor noastre, membre ale clubului „Click! pentru femei“, în care a vorbit despre avantajele consumului de lactate. 

Slăbeşti mai repede

Dacă mănânci zilnic cu 500 de calorii mai puţin şi adaugi 3 porţii de lactate, ai posibilitatea să slăbeşti 6 kg în 3 luni, 80 % din kilogramele pierdute astfel fiind în cea mai mare parte, grăsime abdominală (cea mai periculoasă pentru sănătate).

Reduce hipertensiunea

Laptele conţine o cantitate importantă de calciu, de potasiu şi de magneziu. De ­aceea, poate fi un adjuvant important în tratarea hipertensiunii arteriale, care afectează o mare parte a populaţiei adulte, şi în prevenirea bolilor cardiovasculare. De aceea, laptele şi lactatele degresate trebuie să facă parte din alimentaţia hipertensivilor, pe care îi ajută să ţină presiu­nea arterială sub control.

Previne calculii urinari

Calculii urinari apar ca urmare a existenţei unui procent de calciu în urină, exces de calciu care precipită sub formă de cristale în rinichi.

Creşterea consumului de lapte şi produs lactate duce la o scădere cu 30%  a litiazei renale prin cele patru minerale pe care le conţine: calciu, potasiu, magneziu şi sodiu.

Ai dinţi mai puternici

În afară de pasta de dinţi, cele mai efi­ciente arme în lupta contra cariilor sunt... brânza şi laptele. Mineralele (mai ales calciul şi fosforul), proteinele şi grăsimea din lapte sunt factori de protecţie extrem de eficienţi. Laptele neutralizează pH-ul acid din gură, împiedică aderarea bacteriilor la smalţul dinţilor şi favorizează remineralizarea smalţului, acolo unde acesta a fost deja afectat de carii sau tartru.

Stimulează sistemul imunitar

Produsele lactate cu probiotice conţin culturi vii de lactobacili,bifidobacterii şi lacotferină,o proteină care are acţiune antibacteriană,antiinflamatoare şi antivirală,stimulează imunitatea şi echilibrează flora bacteriană.

Mai multe