5 tipuri de paste italiene şi ce sosuri li se potrivesc

3 octombrie 2014   Carieră

Felul şi forma în care sunt preparate pastele italiene s-a diversificat enorm de-a lungul anilor. Află cu ce fel de sosuri sau umpluturi să acompaniezi cele mai întâlnite tipuri de paste!

Spaghetti – „suratele” sosului de roşii sau de brânză

Numele lor vine de la italianul „spago“,care dă diminuntivul „spaghetto“,şi care înseamnă „coardă“.  Fac parte din categoria pastelor lungi,servite cel mai aesea cu sos de roşii sau cu sos de brânză. Prin tradiţie,sunt făcute din făină de grâu dur. Fiind mai greu de mestecat,nu se recomandă în salate.

Penne – pentru sosurile consistente

Fac parte din categoria paste scurte şi sunt uşor de consumat cu sosuri grele. Au formă tubulară,numele lor fiind plurarul de la latinescul „penna“,adică pană de scris. Există două tipuri de penne,unele netede la exterior („lisce“),şi altele cu striaţii („rigate“). Acestea din urmă reţin mai bine sosurile pe suprafaţa lor. Se gătesc „al dente“,cu o consistenţă fermă şi elastică atunci când sunt muşcate. Dintre sosurile care le acompaniază,cel mai folosit este pesto,pe bază de busuioc genovez,seminţe de pin,ulei de măsline şi brânză rasă (pecorino romano sau parmigiano reggiano). Se pot folosi în salate.

Farfalle – merg cu sos de roşii şi smântână

Au forma unei fundiţe sau al unui fluture („farfalla“,în italiană). În comerţ,poţi găsi şi variante colorate – roşii,cu adaos de sos de tomate,verzi-  cu spanac. Se consumă cu sos de roşii şi smântână,dar sunt extrem de bune şi de arătoase în salatele cele mai diverse.

Fusilli – dau bine şi-n salate

Au forma spiralată. Ca în cazul suratelor farfalle,pot fi produse din grâu dur,cu adaos de roşii sau de sfeclă roşie – pentru varianta purpurie,de spanac – pentru verde,sau de cerneală de sepia – pentru culoarea neagră. Se folosesc cu sosuri variate (pesto,spre exemplu),dar dau excelent şi în salate.

Canneloni – cu umplutură şi bechamel

Sunt cu diametrul sensibil mai mare ca al altor paste cilindrice. Sunt umplute cu diverse ingrediente şi se dau la cuptor. Se servesc acoperite cu sos. Umplutura include spanac şi brânză ricotta sau carne tocată de vită,sosurile folosite fiind de roşii şi bechamel (deasupra pastelor). Anumite tipuri de canneloni trebuie fierte înainte de fi umplute şi date la cuptor,pentru altele este suficient să se folosească o umplutură mai puţin consistentă şi un sos mai diluat.

Citeşte şi:

Iată ce alimente combat cancerul la sân!

3 plante aromatice:utilizează-le eficient în bucătărie!

Mai multe