6 mituri despre ciocolată - acum, demontate !

7 noiembrie 2014   Carieră

Despre ciocolată circulă o mulţime de mituri: de la clasicul „e cel mai bun afrodiziac” până la faptul că ar provoca acneea. Adevărul e însă cu totul altul!

Mitul nr. 1:ciocolata e plină de grăsimi

Nu toată ciocolata e bogată în grăsimi. În timp ce 30 de grame de ciocolată conţin 12 grame de grăsime (din care 7 grame de grăsime saturată),praful de cacao este sărac în grîsimi. O lingură de cacao are doar 1 gram de grăsime şi 0 grame de grăsime saturată. Prin urmare,poţi prepara deserturi pe bază de praf de cacao – smoothies,negrese-,care sunt prietenoase cu silueta dacă nu adaugi mult zahăr.

În plus,ciocolata neagră conţine mai puţine grăsimi decât cea cu lapte,spre exemplu. Când simţi nevoie de dulce,2-3 tablete de ciocolată neagră nu te vor îngrăşa,cu siguranţă.

Mitul nr. 2:Ciocolata îţi doar oferă calorii

Este foarte important ce tip de ciocolată consumi. Cea neagră are conţinutul cel mai ridicat de cacao – iar cea neagră,de bună calitate,nu are nici prea mult zahăr. Circa 30 g de ciocolată neagră îţi furnizează 19 % din necesarul zilnic de fier şi 2,2 grame de proteine. În plus,este o sursă bună de cupru şi mangan. Şi pudra de cacao oferă 4 % din necesarul zilnic de fier şi 2 g de fibre,fiind şi  o sursă bună de magneziu,fosfor,cupru şi mangan.

Mitul nr. 3:Ciocolata are conţinut mare de cafeină

Adevărul e că ciocolata conţine cafeină,dar în cantitate mică:22,4 mg de cafeină la 30 g produs-şi 12,1 mg cafeină la o lingură de cacao. Spre comparaţie,o ceaşcă de cafea oferă 95 mg de cafeină!

Mitul nr. 4:Ciocolata atacă dinţii

Zahărul e,într-adevăr,inamicul dinţilor – dar ciocolata pe care o alegi nu trebuie să fie extraordinar de dulce. 30 g de ciocolată neagră înseamnă 7 g de zahăr – mai puţin decât cantitatea de zahăr dintr-un măr mic! Iar o lingură de cacao nu are zahăr deloc!

Citeşte şi:

Alimente şi băuturi afrodiziace:între da şi nu

5 trucuri nutriţionale pentru un abdomen plat

Mitul nr. 5:Ciocolata e un afrodiziac

Nu s-a putut dovedi,ştiinţific,că ciocolata creşte dorinţa sexuală. Desigur,produce plăcere – dar asta nu înseamnă că stimulează libido-ul.

Mitul nr. 6:Ciocolata provoacă acnee

E o legendă care circulă de mai bine de 100 de ani – dar niciun studiu nu a putut dovedi această afirmaţie.

Mai multe