9 trucuri ca să-ţi faci munca mai puţin stresantă

24 martie 2011   Carieră

Jumătate din viaţă ne-o petrecem la serviciu, iar stresul pe care ni-l provoacă treburile este imens. Ce-i de făcut?

1 Gimnastica ochilor

Muşchii ochilor sunt foarte solicitaţi după câteva ore în care ai lucrat la computer sau ai depus o activitate solicitantă. De aceea,cel mai bun mod de a-ţi odihni vederea sunt „pauzele active”. Adică o mică evadare la... geam. Lasă-ţi privirea pentru câteva minute să alunece în depărtare. Aşa-ţi odihneşti vederea şi previi durerile de cap.2 Menajează-ţi spatele!

Dacă stai mult în picioare la locul de muncă,este bine să încerci să-ţi alternezi poziţiile,aşezându-te când poţi pe un scaun. Dacă acest lucru nu este posibil,trece-ţi alternativ greutatea de pe un picior pe altul,preţ de câteva minute. Este indicat de mai multe ori pe zi

să-ţi arcuieşti spatele,„basculând” bazinul. Nu ezita să faci mişcare des,încercând răsuciri sau aplecări „acrobatice”.

Statul îndelungat în picioare favorizează stagnarea sângelui în membrele inferioare. Dar şi a sta aşezat pe scaun ore întregi provoacă dilatarea venelor. Pentru a evita scleroza vaselor,nu sta picior peste picior şi evită să porţi haine care-ţi strâng prea tare burta şi gambele.

4 Personalizează-ţi spaţiul

O plantă,un mic acvariu,fotografiile celor dragi... Toate sunt mijloace de a-ţi face o ambianţă mai plăcută la serviciu,de a te refugia pentru o secundă în amintiri despre cei dragi şi de a schimba registrul preocupărilor stresante.

5 Pauzele dese,cheia liniştii

10 minute de relaxare,în care să te gândeşti la ce-ţi face plăcere,sunt necesare ca să rămâi performantă în activitatea profesională. La prânz,îţi poţi oferi o mică plăcere:o îngheţată,o mică vizită la un magazin din apropierea biroului etc.

6 Concentrează-te asupra prezentului

Când eşti acasă,te gândeşti la serviciu,iar când ai ajuns la locul de muncă,nu te poţi dezlipi de ce ai lăsat acasă. Ce poţi face? Ei bine,să trăieşti clipa! Încearcă să te concentrezi numai la ceea ce ai de făcut şi lucrurile ţi se vor părea mai uşoare.

7 "Îmblânzeşte-ţi" telefonul

Sunând fără încetare,telefonul este şi el un factor de stres. El îţi „brutalizează” capul,obligându-te să te apleci după cum poţi să vorbeşti. Rezultatul:nu o dată te trezeşti cu gâtul înţepenit după o mişcare bruscă de cap. O altă mişcare greşită este aceea de a fixa telefonul între umăr şi ureche,pentru a avea mâinile libere.

Dacă-ţi petreci aproape toată ziua stând pe scaun,acesta trebuie reglat astfel încât să limitezi cât mai mult posibil riscul poziţiilor care-ţi afectează coloana vertebrală. Un scaun bun are atât braţele,cât şi spătarul reglabile. Când stai jos,trebuie să-ţi sprijini neapărat zona lombară de spătar. Dacă nu poţi să reglezi scaunul,atunci foloseşte-te de o pernă pentru a-ţi asigura poziţia cea mai convenabilă.

În categoria gesturilor care-ţi pun în pericol sănătatea mâinii,de exemplu,intră sutele,poate miile de click-uri pe care le „comanzi” mouse-ului. Poţi totuşi să-ţi ajuţi muşchii şi articulaţiile să lucreze în acest caz fără să se crispeze,adoptând o poziţie comodă,cu antebraţul sprijinit de masa pe lucru. De mai multe ori pe zi,relaxează-ţi palmele făcând câteva rotaţii şi scutură‑ţi braţele. Este bine să faci mici pauze ca să le relaxezi.

Mai multe