Alergiile de primăvară: fructele şi legumele pe care trebuie să le eviţi în această perioadă

13 aprilie 2021   Carieră

Suntem în plin sezon al alergiilor. De senzaţie de mâncărime a ochilor, de strănuturi în rafală şi de nas mereu înfundat se plâng tot mai mulţi. Dacă pentru unele persoane, primăvara este anotimpul preferat, pentru altele, pomii înfloriţi, dar şi unele fructe şi legume devin cu adevărat o problemă.

Dacă eşti una dintre persoanele care suferă de alergiile sezoniere, ai putea observa că anumite gustări pot influenţa şi mai mult simptomele pe care deja le ai. Acest lucru se numeşte sindromul de alergie orală, cunoscut sub numele de „polen alimentar‟. Reacţii alergice pot sa apară, de obicei, la anumite fructe, legume, nuci sau preparate cu polen. Deşi aceasta nu este cu adevărat o alergie alimentară, dacă deja ai o anumită alergie, polenul şi proteinele din aceste alimente pot provoca o reacţie dăunătoare corpului tău. În general, este posibil să observi o mâncărime uşoară sau furnicături în gură, pe buze sau în gât. În general, procesul tinde să dispară rapid, dar pentru unii oameni efectul acestor alimente pot avea reacţii mai severe.

Fructe şi legume pe care trebuie să le eviţi în sezonul alergiilor

Dacă te confrunţi deja cu alergii ale acestui sezon, cum ar fi alergia polenului de mesteacăn, ar trebui să eviţi: merele, migdalele, morcovii, ţelina, cireşele, alunele de pădure, kiwi, piersicile, perele şi prunele. Iar dacă eşti alergic la polenul ambroziei, nu trebuie să consumi: banane, pepene galben, castraveţi, cartofi albi, dovlecel şi seminţe de floarea soarelui.

Cum reduci simptomele alergiei

1. Evită să consumi alimente crude. Dacă eşti dependent de alimentele care îţi provoacă alergie, este indicat mai degrabă să le găteşti, decât să le mănânci crude. Acest lucru este mai uşor de realizat cu legumele decât cu fructele, mai ales în sezonul de grătar. Cu toate acestea, cel mai bun mod de a reduce riscul de alergie, este să eviţi total aceste alimente care te pot deranja. 2. Este important să eviţi expunerea la alergeni. Când ieşi afară, poartă ochelari de soare şi pălărie. Seara, nu uita să faci un duş fierbinte şi să îţi speli hainele pe care le-ai purtat toată ziua pentru a îndepărta polenul de pe păr şi de pe haine. 3. În cazul în care simptomele alergiei nu se diminuează, apelează cu încredere la un alergolog calificat. El îţi va face testele adecvate, va identifica la ce eşti alergic şi îţi va da soluţia potrivită nevoilor tale.

Sursă foto: Freepik.com

Mai multe