Alimente care te ajută să reduci nivelul de stres. Le poţi include şi în meniul de post!

9 decembrie 2021   Carieră

Este firesc să cauţi alinare, atunci când te simţi stresat. Ştiai că anumite alimente pot ameliora stresul din viaţa ta?

Stresul cronic poate afecta serios sănătatea emoţională şi fizică. De fapt, stresul poate creşte riscul de afecţiuni, precum boli de inimă, depresie, anxietate şi poate duce şi la obezitate. Aşa cum alimentaţia ne poate ajuta să fim sănătoşi, să slăbim şi să fim în formă, ea ne poate fi utilă şi atunci când ne dorim să reducem nivelul de stres. Trebuie doar să ştim ce să consumăm. Iată ce alimente ne sunt de folos, în această situaţie!

Usturoi

Unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume este usturoiul. Pe lângă faptul că ţine la distanţă răcelile, datorită antioxidanţilor şi compuşilor de sulf, usturoiul apără organismul de stres. În plus, studiile pe animale, sugerează că usturoiul ajută la combaterea simptomelor de anxietate şi depresie. Atunci când treci printr-o perioadă stresantă, adaugă mai mult usturoi în mâncare!

Citeşte şi: Usturoiul, antibiotic natural. Consumul pe stomacul gol face miracole pentru organismul tău în sezonul rece 

Seminţe de floarea soarelui

Popularele seminţe de floarea soarelui sunt surse extraordinare de vitamina E. Această vitamină acţionează precum un antioxidant puternic şi este esenţială pentru sănătatea mintală, pentru starea bună de spirit şi pentru vitalitate. De asemenea, seminţele de floarea soarelui sunt bogate şi în alţi nutrienţi care reduc stresul, inclusiv magneziu, mangan, seleniu, zinc, vitaminele B şi cupru.

Năut

Substitut ideal pentru carne, năutul este un aliment sănătos şi gustos, care luptă împotriva stresului, datorită compoziţiei sale de magneziu, potasiu, vitaminele B, zinc, seleniu, mangan şi cupru. Această leguminoasă este bogată şi în L-triptofan, substanţă de care corpul are nevoie să producă nutrotransmiţători, care reglează starea de spirit. De asemenea, cercetărille au descoperit că dietele bogate în proteine vegetale, precum năutul, pot ajuta la sănătatea creierului şi îmbunătăţesc performanţa mentală.

Cartofi dulci

Consumul de carbohidraţi bogaţi în nutrienţi, cum ar fi cartofii dulci, ajută la scăderea nivelului de cortizol, hormonul stresului. Totodată, cartofii dulci sunt plini cu nutrienţi care contribuie la reducerea stresului, cum ar fi vitamina C şi potasiul.

Citeşte şi: Cartofii dulci te ajută să slăbeşti? 

Pătrunjel

Plantă nelipsită din preparatele româneşti, pătrunjelul are în compoziţie antioxidanţi, care neutralizează radicalii liberi şi protejează împotriva stresului oxidativ, care este asociat cu multe boli, inclusiv cu depresia şi cu anxietatea. De asemenea, pătrunjelul este bogat în carotenoide, flavonoide şi uleiuri volatile, toate având proprietăţi antioxidante.

Sursă foto: Shutterstock 

Mai multe