Alimente criticate, dar „prietene“ cu silueta
Te-ai fi aşteptat ca produse atât de „hulite“, de genul popcorn, alune sau unt de arahide, să-ţi aducă beneficii şi chiar să-ţi fie recomandate pentru un stil de viaţă sănătos? Dacă răspunsul tău e negativ şi te-am făcut curioasă, află care sunt „infamele“ gustări care te energizează şi te binedispun, fără să dăuneze taliei!
Banana nu-i în dietă,dar e vedetă
Îţi plac bananele,dar te fereşti să le pui în cutiuţa cu gustări,fiindcă ai văzut că dietele „pentru vedete“ o reneagă. Observă totuşi cum acest fruct reuşeşte să-i entuziasmeze pe nutriţionişti:pentru bogăţia sa de carbohidraţi,de potasiu,de vitamina B6,pentru efectele sale benefice asupra digestiei,asupra imunităţii,ba chiar asupra bunei dispoziţii,fructul conţinând triptofan,care remontează moralul.
Untul de arahide este o ispită prietenoasă
Untul de arahide e irezistibil pe post de gustare şi dă dependenţă,chiar şi atunci când afli de pe etichetă că doar două linguri îţi aduc 190 de calorii şi că produsul conţine grăsimi saturate şi sodiu.
Dar e untul de arahide atât de periculos precum pare? Nutriţioniştii spun că nu!
Vine cu o zestre importantă de proteine,fibre,vitamine,cu precădere E,în special antioxidanţi şi minerale,iar raportul sodiu-potasiu contracarează efectele negative ale celui dintâi asupra sistemului cardiovascular. Se mai ştie că arahidele din compoziţia untului reduc riscul de diabet 2 şi de maladii coronariene. Ba chiar se crede că,în cantităţi moderate,produsul „taie” apetitul!
„Floricele de porumb:tu le faci,eu le mănânc“
Cam aşa suna un cântec din copilărie. De atunci,repede a mai trecut timpul şi te fereşti de popcorn,pe motiv că „e plin de calorii”. Culmea e că nutriţioniştii te contrazic:„periculoasele” floricele de porumb nu-s doar o alternativă sănătoasă la chipsuri şi la alte gustări pline de sare şi de grăsimi,dar au şi un indice caloric scăzut. O cană de popcorn fără adaosuri,(unt,brânză),are doar 31 de
calorii! În plus,o mână de floricele înseamnă belşug de fibre (1 gram!),acid folic,minerale şi polifenoli – adică mai mulţi antioxidanţi decât orice altă gustare pentru care ai putea opta.
:Prepară-ţi singură floricelele,însă nu folosi punguţele de făcut la microunde,ci utilizează boabe de porumb speciale,pe care le faci într-un aparat cu jet de aer cald. Aparatul ţi-l poţi procura şi pe internet,căci „merge“ fără ulei.
Fructe cu coajă,uleioase şi sănătoase
Ce bune-s fructele cu coajă – nuci,migdale,alune de pădure! Păcat că-s „prea uleioase“...n Ele sunt un dar de nepreţuit pentru buna funcţionare a inimii şi a oaselor! Consumă-le crude,în porţii mici,ca să-ţi încarci bateriile!
Fructele uscate sunt „calorice“ şi antioxidante
Când „ciuguleşti“ fructe uscate te simţi vinovată,pentru că au calorii mai multe decât cele proaspete. Ia gândeşte-te:câte fructe uscate trebuie să mănânci,ca să te „îmbuibi” cu calorii? E suficient să incluzi în dieta zilnică două-trei bucăţi,ca să te bucuri de bogăţia de fibre,antioxidanţi,vitamina A şi potasiu.