Alimente de care trebuie să te fereşti când ţii o cură de slăbire

17 august 2015   Carieră

Când alegi alimentele dietetice pe care vrei să le incluzi în regimul tău de slăbit, trebuie să ţii cont că o mare parte dintre acestea pot avea un efect contrar celor specificate pe ambalaj.

Pericolele cele mai mari cu privire la produsele de slăbit intervin,de cele mai multe ori,din cauza substanţelor chimice adăugate pentru a substitui un element din varianta originală,fără de care alimentul nu ar mai avea acelaşi gust,culoare sau consistenţă. Coloranţii,conservanţiişi,nu în ultimul rând,carbohidraţiiconţinuţi de unele produse recomandate în regimurile de slăbire nu doar că au efecte nocive,dar nu îşi ating nici scopul pentru care au fost create.

“De foarte multe ori,produsele light au un conţinut foarte sărac în lipide,însă compensează prin aportul de carbohidraţi de proastă calitate,care contribuie în aceeaşi măsură la depunerea surplusului ponderal. De asemenea,în dietele de slăbire sunt foarte periculoase şi alimentele fără zahăr,care,deşi au o funcţie calorică scăzută şi nu ridică colesterolul,pot conţine îndulcitori mult mai dăunători pentru sănătate,precum este şi aspartamul”,potrivit Maria Martac,reprezentantă a site-ului AlimenteSpeciale.ro.

Aşadar,singurele dulciuri procesate permise în dietele de slăbire nu ar trebui să conţină mai mult de 8 grame de zahăr pe porţie sau să folosească alţi îndulcitori cu excepţia celor pe bază de fructoză sau extracte naturale din plante (agave,stevia etc.).

Mai mult,dacă eşti un consumator de produse dietetice pentru slăbit trebuie să fii foarte atent la conţinutul de aditivi şi de grăsimi ale alimentelor. Astfel,deşi produsele fără grăsimi au o valoare calorică mai scăzută,o dietă bazată pe un conţinut foarte redus în lipide poate pune în pericol sănătatea,grăsimile de origine vegetală fiind absolut necesare pentru o bună funcţionare a organismului.

De asemenea,majoritatea produselor sărace în grăsimi pot avea un conţinut mai mare de E-uri care ajută la conservarea acestora pentru o perioadă mai mare de timp,motiv pentru care în cazul alegerii unor produse cu un termen mai scurt de garanţie,consumatorul poate avea siguranţa că acestea sunt mai proaspete şi conţin mai puţini aditivi.

În plus,potrivit Mariei Martac,indiferent dacă ţin sau nu o dietă de slăbire,toate persoanele ar trebui să fie mai atente la alimentaţie,mai ales în perioada verii,când creşte riscul anumitor alergii şi boli. În acest sens nu trebuie neglijate fructele,legumele şi verdeţurile locale de sezon,o hidratare corespunzătoare şi o alimentaţie cât mai naturală şi săracă din punct de vedere caloric. De asemenea,un alt aspect care nu trebuie să fie neglijat,mai ales în cazul celor care îşi doresc să slăbească,este  mişcarea şi nivelul de efort fizic pe care îl depun zilnic.

Mai multe