Alimente „devoratoare“ de energie. De ce mâncăruri trebuie să te fereşti

16 octombrie 2020   Carieră

De multe ori, după o masă, în loc să fim plini de energie, ne simţim greoi şi fără vlagă. Senzaţia este una de plenitudine şi oboseală, aşa că în loc să fim activi am prefera un repaus.

Există mai mulţi factori care pot determina această stare de oboseală de după masă, printre care o boală cronică, lipsa odihnei, volumul mare de muncă, însă şi mâncarea are partea ei de  „vină“. De fapt, uneori este principalul vinovat. Unele alimente sunt cunosute drept „devoratoare“ de energie.

Zahărul este un aliment total de substanţe nutritive esenţiale, ceea ce înseamnă că organismul nostru nu are nevoie de hrană. De multe ori, tocmai când simţim că avem nevoie de energie, într-o perioadă solicitantă sau stresantă, luăm o gustare dulce: napolitane, biscuiţi, prăjituri etc. Nimic mai greşit! Această energie pe care ne-o oferă pe moment zahărul (care conţine glucide în proporţie de 100%) este de scurtă durată şi va fi urmată de o scădere bruscă a glicemiei. 

Rezultatul va fi exact opusul stării dorite: vom fi total lipsiţi de energie. Putem gestiona criza consumând fructe, mai ales fructe de pădure, în combinaţie cu proteine (iaurt, brânză de vaci), pentru o senzaţie de saţietate. În plus, ar fi bine să bem apă. Experţii cred că pofta de zahăr apare când suntem deshidrataţi.

Grăsimile saturate  de origine animală sunt şi ele alimente care în loc să ne ofere energie, ne privează de ea. Acestea sunt: mâncărurile fast-food, mezelurile, prăjelile, carnea tocată (chiftele, mici, cârnaţi), carnea grasă, conservele etc. Când vrem să mâncâm ceva gras, înseamnă că organismul are nevoie de mai mulţi acizi graşi esenţiali, pe care îi putem lua din, peşte gras (macrou, somon), nuci, seminţe, ulei de măsline, avocado.

Băuturile carbogazoase (cu zahăr şi cafeină) şi cele energizante au acelaşi efect ca şi glucidele. Organismul are nevoie de energie pe care şi-o ia din zahăr şi cafeină. Însă energia pe care o oferă e de scurtă durată, iar efectul este tocmai opusul, adică lipsa de energie.

FOTO Shutterstock

Mai multe