Alimentele fără zahăr şi grăsimi, bune pentru siluetă?
Produsele cu 0% grăsimi, 0% zahăr sau 0% calorii, denumite generic dietetice, sunt intens mediatizate şi considerate aliate în curele de slăbire. Îţi spunem ce alimente se încadrează în această categorie şi dacă sunt sau nu de ajutor pentru siluetă.
Etichetele de pe ambalajele produselor light trebuie citite cu atenţie,ca să nu te inducă în eroare. Spre exemplu,chiar dacă un aliment are 0 grăsimi,tot poate fi dăunător pentru siluetă în cazul în care conţine zahăr din belşug. Un produs lipsit de calorii nu e neapărat şi sănătos şi,în multe cazuri,alimentele dietetice fac mai mult rău decât bine organismului. Îl privează de nutrimenţi esenţiali şi favorizează apariţia carenţelor de vitamine şi minerale.
Ce înseamnă produs light
Termenele „light“,„0% grăsimi“,„0% zahăr“,„0% calorii“ sunt des întâlnite în industria alimentară,prin intermediul reclamelor. Alimentele cu 0 calorii sunt,de fapt,produse dietetice,care au cu până la o treime mai puţine calorii decât variantele lor originale şi cu până la 50% conţinut redus de grăsimi.
Tabelul caloriilor
100 ml Calorii
Iaurt degresat 0,1 34
Iaurt 0 grăsimi cu cereale 46
Iaurt natural de băut cu 0 grăsimi 29
Iaurt 0 grăsimi cu fructe de pădure45
Brânză dietetică de vacă 80
Băuturi tip cola 0 .2
Pepsi light .2
Suc natural de portocale fără zahăr 40
Suc de portocale light8
Caşcaval light 236
Nu au zahăr,dar afectează silueta
Dacă pe eticheta unui produs este specificat că are 0 zahăr,verifică numărul total de calorii. Se poate întâmpla ca alimentul light să aibă chiar mai multe calorii decât cel îndulcit natural. În aceste produse,zahărul este înlocuit cu îndulcitori artificiali,de exemplu,cu aspartam (E 951),iar grăsimile animale de cele artificiale,cu 0 calorii.
Spre exemplu,un iaurt cu fructe şi „0% grăsimi“,de numai 125 g,îţi poate aduce mai multe calorii decât unul simplu,cu 2,8% grăsimi. De vină sunt fructele,care conţin mult zahăr.
Sucurile cu 0 calorii dăunează sănătăţii
Băuturile fără calorii nu sunt mai sănătoase,chiar dacă sunt lipsite de zahăr şi grăsimi. Zahărul din conţinutul lor a fost eliminat în favoarea edulcoranţilor intenşi de sinteză (acesulfam K-E 950,ciclamaţi-E 952,zaharină-E 954),iar în loc de grăsimi naturale s-au folosit grăsimi artificiale (margarine).
În plus,gustul acestora este îmbunătăţit cu potenţiatori de aromă,cum este monoglutamatul de sodiu (E-621),o substanţă despre care se crede că are potenţial cancerigen.
Info
Produsele cu 0 calorii inhibă apariţia senzaţiei de saţietate şi procesul de ardere a caloriilor,de aceea tindem să mâncăm sau să bem mai mult.