Alimentele pe care nutriţioniştii ar vrea să nu le mai vadă pe rafturile magazinelor

30 martie 2021   Carieră

În caz că nu ştiai, ketchupul a fost patentat, iniţial, ca tratament pentru diaree. Iar untul de arahide nu este chiar cea mai sănătoasă opţiune alimentară. Nici lapte de soia sau rondele de orez expandat nu ar fi indicat să consumi, spun nutriţionştii, care stau departe de ele, şi au motive surprizătoare să le lase la raft fără regrete. Iată ce ce listă cu alimentele periculoase pentru sănătate au făcut aceştia, alimente pe care mulţi dintre noi le mâncăm în mod uzual.

Există atât de multe lucruri pe care nu le ştim despre mâncarea cea de toate zilele. Carnea procesată, de exemplu, conţine aditivi dăunători, care o fac să pară mai atractivă şi care ajută la creşterea duratei de valabilitate a produsului. Slănina, cârnaţii, hot dog, burgerii şi conservele de carne, toate au în compoziţie ingrediente cu risc potenţial cancerigen. Chiar şi carnea tocată conţine conservanţi, aşa că burgerii gata făcuţi, cumpăraţi din magazin şi chiftelele ar trebui evitate şi înlocuite cu variantele făcute în casă. Făcând excepţie de mezeluri, iată care sunt alimentele de care nu apropie nutriţioniştii.

Batoane de cereale

Sunt asociate cu un stil de viaţă sănătos şi vândute ca o gustare bună pentru cei care doresc să slăbească. Însă nutriţioniştii le consideră infractori în serie, stând în calea unei diete sănătoase. Toate acestea, pentru că batoanele de cereale conţin o cantitate mare de zahăr, sare şi grăsimi saturate. Nu există nicio diferenţă dacă mănânci o bomboană sau un astfel de baton, ambele pot fi la fel de dăunătoare.

Pâine integrală de grâu

Pâinea integrală este făcută din boabe mărunţite fin, ceea ce îi conferă culoarea maro atractivă. Este considerată unul dintre cele mai sănătoase tipuri de pâine, deoarece este bogată în fibre şi ne face să ne simţim sătui pentru mai mult timp. Dar dieteticienii susţin că pâinea integrală cumpărată din magazin este bogată în conservanţi, sare şi zaharuri. Pâinea de casă este considerată o alternativă bună şi sănătoasă, iar modalitatea de a o menţine mai proaspătă mai mult timp, fără sî foloseşti ingrediente dăunătoare, este doar prin adăugarea de vitamina C în aluat.

Produse „cu conţinut scăzut de grăsimi” sau „fără zahăr”

Când vezi pe etichete menţiunea „cu conţinut scăzut de grăsimi” sau „fără zahăr”, cu greu te poţi abţine să nu cumperi, mai ales când urmezi o dietă. Nutriţioniştii spun că aceste produse sunt departe de a fi prietenoase cu silueta. Produsele fără grăsimi şi fără zahăr devin, de asemenea, lipsite de gust, astfel încât, producătorii adaugă o mulţime de amelioratori ai gustului şi substanţe chimice artificiale, care, de fapt, saboteză nu doar dieta, ci şi sănătatea.

Rondele de orez expandat

Ca gustări, rondelele din orez sunt foarte tentante. Fără grăsimi, fără zahăr, fără fibre, fără minerale şi fără calorii, nu? Experţii alimentari spun că nu le-ar mânca niciodată, deoarece sunt transformate în zahăr aproape imediat ce ajung în sistemul digestiv. Indicele lor glicemic poate creşte până la 82, în timp ce zahărul pur ajunge la 100. Ca să-ţi faci o idee, un castron de îngheţată are un indice glicemic de 66. Cu alte cuvinte, rondelele de orez expandat îţi pot creşte riscul de diabet şi nu pot fi considerate, în niciun caz, gustări sănătoase.

Laptele de soia

Celebra actriţă Blake Lively a spus că a reuşit să slăbească după naşteri după ce a exclus din meniu alimente cu gluten şi soia. Oamenii de ştiinţă explică faptul că boabele de soia conţin izoflavone, care acţionează ca hormonul feminin estrogen. Dacă bărbaţii au estrogen excesiv în corp, pot dezvolta creşterea sânilor. Pentru femei, nivelul excesiv de estrogen poate duce la creşterea în greutate. Mai mult, laptele de soia poate favoriza declanşarea unor dezechilibre hormonale.

@shutterstock

Mai multe