Aşa slăbeşti în prag de menopauză!

19 noiembrie 2015   Carieră

În jurul vârstei la care se iveşte menopauza kilogramele în plus nu se mai dau duse atât de uşor şi ai nevoie de alimente care să reducă efectele nefaste ale dezechilibrului hormonal.

Mănâncă puţin şi des

La vârsta menopauzei este ideal să ocoleşti tentaţia de a avea clasicele trei mese principale în timpul cărora să mănânci copios. E mai bine ca stomacul să primească la 3-4 ore ceva,prin urmare gustările n-ar trebui să-ţi lipsească. Redu şi cantităţile de mâncare de la micul dejun,prânz,cină.

Alege cât mai multe legume verzi

Nu uita ca în fiecare zi să nu-ţi lipsească cinci porţii de legume şi fructe. Anghinareaşi broccoli,legumele verzi mare parte sunt unele dintre sursele bune de calciu şi fier,minerale care au niveluri mai scăzute la menopauză. Tot pentru un plus de calciu e important să introduce în dietă sardine,somon,lactate,brânzeturi,iar pentru un aport sporit de fier optează pentru carnea roşie,ouă fierte,peşte.

Ştiai că…

…alimentele amare şi cele astringente,care îşi fac „gura pungă”,precum gutuia,rodiile,lintea,bamele reduc transpiraţia şi retenţia de apă?

Evită să te cântăreşti des

O dată pe săptămână este de ajuns să te uric pe cântar pentru a vedea cum stai cu greutatea. Dacă ai mai pus două sau trei kilograme,e timpul să faci mai multă mişcare sau nişte schimbări de dietă. Cu cât acţionezi mai rapid,cu atât ai mai multe şanse să-ţi păstrezi silueta.

Model de meniu

Luni

Mic dejun

Ton sau sarine cu roşii

Prânz

Tortilla cu anghinare (un tip de omletă cu şuncă,cartofi,ceapă,usturoi,în care pui şi anghinare curăţată de frunze,lăsată puţin în apă cu zeamă de lămâie,apoi feliată şi călită)

Cină

Supă de pui cu legume şi ceai de salvie

Marţi

Mic dejun

Iaurt degresat cu fulgi de ovăz sau musli

Prânz

Cremă de bânză de vaci cu dovlecel,peşte cu salată sau piure de legume

Cină

Supă cremă de broccoli cu pâine integrală prăjită

Miercuri

Mic dejun

Iaurt degresat cu fructe (poţi pune fructele preferate)

Prânz

Friptură de vită cu legume la cuptor

Cină

Spaghete cu usturoi şi broccoli

Joi

Mic dejun

Salată de fructe cu tărâţe de ovăz

Prânz

Mâncare de bame

Cină

Iaurt cu miere şi migdale

Vineri

Mic dejun

Salată de legume (cele verzi să aibă întâietate)

Prânz

Ruladă cu carne de vită şi ciuperci

Cină

Supă crema de linte cu ceapă verde şi crutoane din pâine integrală

Sâmbătă

Mic dejun

Ouă fierte cu salată de legume

Prânz

Peşte la cuptor cu legume

Cină

Cremă de mazăre cu avocado şi usturoi,pâine integrală prăjită

Duminică

Mic dejun

Şuncă cu salată de legume

Prânz

Carne de viţel cu mazăre

Cină

Humus şi pâine integrală

La gustările de peste zi...

...poţi opta pentru un pahar de lapte de soia sau de vacă,o mână de migdale (pentru conţinutul bogat în calciu) sau de nuci (pentru aportul de fier),o felie de tartă cu fructe de pădure

Extraponturi

-Bea 2-3 ceaiuri pe zi,de preferat de salvie care reduce transpiraţia şi frecvenţa bufeurilor

-Ocoleşte sau mănâncă mai rar murături şi redu pe cât posibil condimentele,sarea

-Include în meniu şi alimente bogate în fitoestrogeni,cum sunt năutul,lintea sau soia

Mai multe