Când este cel mai bun moment al zilei să mănânci ciocolată şi să te bucuri de efecte rapide şi incredibile
Ciocolata face minuni când vine vorba despre dispoziţie. Dacă este savurat în momente tensionate, desertul te va ajuta să uiţi de o parte considerabilă de griji. Mai mult, te va influenţa să vezi partea bună a lucrurilor, iar momentul de răsfăţ va fi unul preţios. Totul e să ştii şi să ţii cont de momentul ideal când să mănânci ciocolată.
Concluziile ştiinţifice publicate de-a lungul timpului au scos la iveală că persoanele care mănâncă ciocolată neagră cel puţin o dată pe săptămână tind să aibă rezultate mai bune cu prilejul unor teste mentale şi de memorie. Flavanoizii – antioxidanţi puternici – din cacao stimulează fluxul de sânge către creier şi îmbunătăţesc activitatea în zonele creierului responsabile cu învăţarea şi cu memoria. Ca beneficiile să fie mai intense, este indicat să mănânci ciocoată în prima parte a zilei, înainte de şedinţe importante, de examene sau când ştii că urmează să ai o zi provocatoare. Ce se întâmplă, de fapt, în corp, dacă mănânci ciocolată de dimineaţă?
Taie pofta de mâncare şi de dulce
Consumul de ciocolată pare a fi ultima modalitate la care ai apela când vrei să slăbeşti, însă nu este aşa. Câteva pătrăţele savurate de dimineaţă te pot ajuta să scapi de obiceiurile alimentare proaste, ţinând în frâu poftele pentru restul zilei. De asemenea, te ajută să îţi reglezi apetitul şi scade riscul de a mânca în exces. Cercetările au arătat că un mic dejun bogat în calorii, la care adaugi şi ciocolată favorizează un consum mai redus de calorii pe tot parcursul zilei.
Îţi face ziua mai bună
Poate fi dificil să te trezeşti dimineaţa şi să te apuci de treabă când nu ai o dispoziţie de invidiat. Dacă mănânci două-trei pătrăţele de ciocolată, lucrurile se vor schimba radical în bine, iar sentimentele pozitive apar cu fiecare înghiţitură dulce. Explicaţia? Consumul de ciocolată stimulează producţia de endorfine şi interacţionează cu celelalte substanţe chimice care ne fac să ne simţim bine: serotonina şi dopamina. Ciocolata a dovedit că este eficientă şi în lupta cu depresia.
Îţi dă energie la lucru
La fel ca boabele de cafea şi ceaiul, cacaua conţine cofeină. Cantitatea poate varia, dar, de regulă, ciocolata mai închisă la culoare are mai multă cofeină – ciocolata albă nu conţine cofeină. Şi, precum alte alimente cu cofeină, ciocolata ridică nivelul de alertă şi te stimulează să prinzi viteză în tot ceea ce faci. O altă substanţă chimică din cacao este teobromina, care conferă ciocolatei gustul unic, uşor amar, responsabil pentru creşterea nivelului de energie, adică exact ceea ce ai nevoie dimineaţa.
Fortifică sistemul imunitar
Poate cel mai important beneficiu pe care îl oferă cocolata este dat de cantitatea valoroasă de substanţe nutritive. O tabletă de ciocolată neagră conţine 70% antioxidanţi, chiar mai mulţi decât ceaiul verde, plus calciu, cupru, potasiu şi magneziu. Antioxidanţii previn daunele la nivel celular provocate de factorii externi: fumul de ţigară, poluarea, alcoolul.
@shutterstock