Care carbohidraţi sunt buni pentru organism
Echilibrul este întotdeauna cheia, atunci când vorbim despre o alimentaţie sănătoasă. Lucru valabil şi-n cazul consumului de carbohidraţi, cunoscuţi a fi surse excelente de energie pentru corp şi creier. De ce să renunţi, aşadar, la alimentele tale preferate, când poţi găsi o cale să te bucuri de beneficiile lor?
Vorbim despre macronutrimenţi care reprezintă una dintre cele mai importante surse de energie din organismul nostru. Carbohidraţii sunt conţinuţi de alimente prezente frecvent în meniul nostru, precum cartofi, fasole, pâine, orez, paste, pizza, cereale şi băuturi precum berea sau vinul.
De obicei, dacă scopul unei persoane este scăderea în greutate, se recomandă eliminarea completă a carbohidraţilor din alimentaţie. Altfel, nutriţionştii au căzut de acord ca această categorie de alimente să reprezinte circa o treime din ceea ce mâncăm în fiecare zi.
Sunt sau nu buni pentru organism?
Da, există şi carbohidraţi buni. Vorbim de cei care conţin fibre şi se absorb lent în organism, eliberând energie tot în acelaşi ritm. În plus, aceşti carbohidraţi mai conţin calciu şi mai puţin de jumătate din caloriile grăsimilor. Cerealele, în special, sunt o sursă excelentă de minerale, precum fier, zinc şi magneziu. Mai mult, sunt bogate în vitamina B, antioxidant esenţial pentru sănătatea sistemului nervos. Nu acelaşi lucru se poate spune despre carbohidraţii rafinaţi precum pizza, pâinea albă şi dulciurile, alimente lipsite de nutrimenţi, care provoacă acumularea de kilograme.
Ce ar trebui să consumi
Nutriţioniştii recomandă consumul de carbohidraţi bogaţi în fibre, precum orezul brun, pâinea şi pastele din făină integrală, legumele, nucile, seminţele, cerealele neprocesate şi cartofii dulci. Cu un aport nutritiv de neegalat, aceste alimente au nevoie de mult timp pentru a se digera, prelungind senzaţia de saţietate, şi contribuie la sănătatea sistemului metabolic. În plus, carbohidraţii conţin şi probiotice esenţiale, care refac flora intestinală şi îmbunătăţesc activitatea sistemului digestiv.
Efectul renunţării la carbohidraţi
Pierderea rapidă în greutate vine la pachet şi cu efecte neplăcute, în caz că elimini toate categoriile de carbohidraţi din dieta ta. Acestea pot fi ameţeala, problemele digestive, starea de oboseală, durerile de cap, irascibilitatea şi pofta de dulce.
Ce să schimbi?
Pâine albă: NU. Graham sau pâine din cereale integrale: DA.
Orez alb: NU. Orez brun sau hrişcă: DA.
Suc de fructe: NU. Fructe întregi: DA.
Cereale procesate: NU. Tărâţe sau ovăz: DA.
Cartofi prăjiţi: NU. Cartofi copţi sau la cuptor: DA.