Ce să faci când eşti bârfit. 4 sfaturi ca să reacţionezi cu stil

29 ianuarie 2014   Carieră

La serviciu sau la o cafea cu prietena cea mai bună obişnuim să vorbim despre unii, despre alţii. Cum procedezi însă când tu eşti subiectul principal de „discuţie“? Ţi-am pregătit un minighid al celor mai bune soluţii! Iată ce să faci când eşti bârfit!

Simpla discuţie care se transformă în cele mai multe din cazuri în bârfă este considerată de psihologi un liant social. Stă în firea omului să denatureze unele informaţii, iar de multe ori exagerările nu ţin doar de propria persoană, ci şi de viaţa celor din jurul nostru.

1. Ce să faci când eşti bârfit - Discută cu cel care te bârfeşte

Chiar dacă eşti genul de persoană mai impulsivă, calmul este una dintre soluţiile sigure la care poţi apela atunci când afli că eşti bârfit. Mai întâi de toate verifică dacă persoana este vinovată de lansarea zvonului. Nu de alta, dar important este să vorbeşti cu persoana care a stârnit bârfa. Doar aşa poţi afla care este motivul discuţiilor răutăcioase, dar şi care este scopul lor. Cu calm şi tact poţi rezolva mult mai uşor situaţia.

2. Încearcă să ignori răutăţile

O altă modalitate prin care poţi face faţă mai uşor bârfelor este să le nu le iei în seamă. Dacă te întrebi ce să faci când eşti bârfit, nu uita că indiferent de ceea ce faci, oricât eşti de social sau de amabil vei fi, vor exista mereu persoane care să te discute „pe la spate“. În plus, ignoranţa doare cel mai mult, aşa că apelează cu încredere la ea. Persoanele care pornesc discuţii răutăcioase sau care obişnuiesc să exagereze nu trebuie să conteze pentru tine, chiar dacă de multe ori se întâmplă ca ele să facă parte din grupul de prieteni apropiaţi. 

3. Ce să faci când eşti bârfit - E bine să ai mai puţine aşteptări de la cei din jur

Pentru a face faţă mai uşor discuţiilor răutăcioase, este bine să-ţi revizuieşti aşteptările pe care le ai de la cei din jurul tău. Chiar dacă te numeri printre persoanele care au o gaşcă numeroasă de prieteni, important este ca aşteptările pe care le ai să fie cât mai mici. De regulă, bârfele „lovesc” mai puternic atunci când sunt lansate de persoanele apropiate, cele de la care te aştepţi cel mai puţin. În schimb, dacă răutăţile sunt asociate persoanelor mai puţin importante, ele nu merită să fie luate în calcul. Poţi uita mai uşor astfel de răutăţi dacă îţi încarci timpul cu lucruri care te ajută să te deconectezi, cum este o muzică bună sau o lectură plăcută.  

Citeşte şi:

Capacanele bârfei la serviciu

Ţine sub control stresul de la serviciu

4. Ce să faci când eşti bârfit la locul de muncă

Este dificil să faci faţă bârfelor în general, dar atunci când este apar la locul de muncă, spaţiul în care petreci cea mai mare parte din zi, lucrurile sunt mai greu de gestionat. Având în vedere că bârfa la locul de muncă pentru a câştiga simpatiile celor din jur, fie pentru a avansa, una dintre primele soluţii este să stai departe de astfel de răutăţi. Eşti un coleg la fel de bun dacă te limitezi la lucrurile strict profesionale, fără să aduci în discuţie viaţa personală.

Mai multe