Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunţi la consumul de pâine. Beneficii sau dezavantaje pentru organism?

10 februarie 2022   Carieră

Când intenţionezi să mănânci sănătos şi să consumi mai puţine calorii, primul lucru la care te gândeşti este să elimini pâinea din alimentaţie. Însă cât este de benefic acest obicei pentru sănătatea întregului organism?

Dieta cu conţinut scăzut de carbohidraţi, „Low-Carb‟, este la modă şi preferată de multe persoane care îşi doresc să slăbească rapid. Pâinea, unul dintre alimentele care conţin carbohidraţi, este eliminată prima din alimentaţie. Desigur, dacă vei exclude din meniul tău pâinea albă, vei putea scăpa de câteva kilograme, mai ales dacă ai o dietă echilibrată, însă eliminarea pâinii integrale nu este o soluţie benefică, doarece aceasta îi poate da organismului nutrimentele necesare. Iată ce se poate întâmpla dacă vei elimina complet carbohidraţii din dietă! 

Dezavantaj: Te poţi confrunta cu crampe musculare

Renunţarea completă la carbohidraţi poate avea unele efecte secundare neplăcute. Dacă vei renunţa la pâine sau la alţi carbohidraţi, este posibil să te confrunţi cu crampe musculare. Aceste contracţii dureroase pot să apară, de obicei, noaptea şi pot să dureze şi câteva minute. Pâinea integrală este bogată în electroliţi, iar atunci când corpul nu primeşte aceste nutrimente, se pot forma aceste spasme musculare.

Citeşte şi: „Mănâncă inteligent! Cum alegi carbohidraţii de bună calitate atunci când mergi la cumpărături

Citeşte şi: „Este pâinea congelată mai săracă nutritiv? Ce arată o cercetare recentă”

Avantaj: Scapi de retenţia de apă

Când reduci aportul de carbohidraţi, primul lucru pe care îl observi este că acul cântarului se duce în jos. Dar nu este grăsime, este apa pe care o pierzi. „Fiecare gram de carbohidraţi din organism stochează de trei, până la patru ori, greutatea sa în apă‟, spune dieteticianul Marie Spano, pentru „Yahoo‟. Astfel, când reduci aportul de carbohidraţi, scapi şi de retenţia de apă.

Dezavantaj: Te poţi simţi lipsită de energie

Pâinea albă nu este cea mai sănătoasă modalitatea de a-i da organismului carbohidraţii de care are nevoie, însă consumul de pâine integrală îi va oferi corpului mai multă energie. Asta pentru că pâinea integrală este bogată în fibre, fier şi magneziu, substanţe care conferă saţietate şi care te ajută să te simţi în formă, chiar şi într-o zi plină.

Dezavantaj: Mai multă poftă de dulciuri

Pentru că pâinea conferă energie, atunci când renunţi complet la ea, corpul va încerca să îşi găsească o altă sursă de energie. Când te vei simţi obosită, vei apela la alimente care oferă un impuls rapid de energie, cum ar fi dulciurile şi băuturile dulci. Consumul moderat de pâine nu te va face să câştigi kilograme în plus, dar consumul de ciocolată şi de prăjituri, cu siguranţă, da.

În concluzie, majoritatea nutriţioniştilor nu recomandă excluderea totală a pâinii din alimentaţie, ci consumul său cu moderaţie. Ca alternative a pâinii albe pot fi pâinea integrală sau pâinea din făină neagră, variante mult mai sănătoase. Dietele pe bază de cereale integrale pot să îmbunătăţească sănătatea inimii, sănătatea intestinului şi starea sistemului imunitar.

Sursă foto: Shutterstock 

Mai multe