Ce sunt superalimentele. Substanţele hrănitoare de care nu ne putem sătura

2 martie 2021   Carieră

Superalimentele au devenit din ce în ce mai populare, mai ales în lista recomandărilor date de nutriţionişti. Ele sunt des întâlnite în meniurile de dietă ale celebrităţilor şi aduc multe beneficii organismului. Totuşi, ce are nevoie un aliment pentru a obţine acest statut?

„Superalimentele” reprezintă acea clasă de alimente care conţin foarte mulţi nutrienţi. În această categorie vom găsi: legume, fructe, cereale, peşte, seminţe şi fructe de pădure, cu un mare procentaj de vitamine, minerale, grăsimi sănătoase şi antioxidanţi.

Cele mai cunoscute superalimente

Afinele sunt bogate în vitamine, fibre solubile şi fitochimicale. Dacă nu îţi place gustul afinelor, trebuie să ştii că aceiaşi nutrienţi se găsesc şi în alte tipuri de fructe, precum căpşunile sau zmeura.

Varza kale, cunoscută în România sub numele de „varza ţăranului” este un superaliment bogat în multe substanţe nutrivite la fel ca spanacul sau broccoli. Aceste legume au un conţinut bogat de vitamine A, C, K, precum şi fibre, calciu şi alte minerale.

Cartofii dulci şi dovleacul sunt legume care conţin substanţe similare celor de mai sus. Ambele tipuri de alimente sunt surse excelente de fibre, vitamina A şi multe minerale. Ele sunt legume dulci şi nu trebuie să adaugi unt, smântână sau alte substanţe calorice pentru obţinerea unui gust delicios.

Fasolea şi cerealele integrale sunt incluse pe lista de superalimente. Fasolea este o sursă de proteine cu conţinut scăzut de grăsimi. Cerealele integrale conţin fibre, care scad colesterolul şi oferă o senzaţie mai lungă de saţietate. Trebuie precizat că o sursă remarcabilă de proteine este quinoa, care este cunoscută şi pentru abundenţa sa de vitamine, minerale, fibre şi antioxidanţi.

Nucile şi seminţele conţin un nivel ridicat de minerale şi grăsimi sănătoase. Mare atenţie la cantitatea consumată, deoarece ele sunt bogate în calorii. Un pumn de nuci ar putea conţine peste 100 de calorii!

Somonul, sardinele, macroul şi alţi peşti graşi sunt bogaţi în acizi omega-3 despre care se crede că ajută la scăderea riscului bolilor de inimă.

Seminţele Chia reprezintă o sursă perfectă de proteină, deoarece conţin aminoacizi, fibre, antioxidanţi şi acizi graşi omega-3. Dimineaţa, la micul dejun, le poţi pregăti celor dragi o budincă delicioasă de chia, care va fi şi „supersănătoasă”.

Ouăle sunt o sursă importantă de fier, vitamine şi aminoacizi. Este foarte important să fii atentă la modul în care alegi aceste alimente! Alege ouă sănătoase şi proaspete din comerţ sau de la ţară, care fac parte dintr-o categorie bună.

Beneficiile superalimentelor

Potrivit specialiştilor Mayo Clinic, superalimentele au aceste trăsături:

  • Sunt o sursă bună sau excelentă de fibre, vitamine, minerale şi nutrienţi.
  • Au un conţinut ridicat de fitonutrienţi şi compuşi antioxidanţi, cum ar fi vitaminele A, E.
  • Pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă şi la alte afecţiuni de sănătate.

Bine de ştiut!

Momentan, nu există criterii standard sau o listă aprobată oficial de superalimente. Ele nu sunt substanţe „magice”, ci alimente deosebit de sănătoase pentru sănătatea ta.

Sursă foto: Shutterstock

Mai multe