Cele mai rele obiceiuri alimentare

24 martie 2011   Carieră

Ai vrea mereu să mai dai jos, 5-6 kilograme, să faci mai mult sport, să mănânci mai sănătos...Dar viaţa trepidantă pe care o duci, alergătura dintre serviciu şi casă, lipsa de timp pentru o masă sănătoasă te fac să adopţi tot felul de obiceiuri alimentare. Cât sunt ele de nocive? Iată cât:

Ai mereu ceva de ronţăit

Că eşti la birou,acasă sau în metru îţi place să ronţăi tot ce-ţi cade la îndemână:chipsuri,ciocolată,saleuri,biscuiţi. De ce ai mereu poftă de ceva între mese? Poate pentru că mesele tale principale nu sunt suficient de săţioase,asta însemnând fără carbohidraţi (cartofi,orez,paste),glucide (pâine integrală) şi proteine (carne). În plus,dacă ronţi mai mereu ceva,creierul şi sistemul tău digestiv sunt obişnuiţi să fie hrăniţi tot timpul. Şi atunci când te-ai decis să iei mese regulate,stomacul tău îţi trimite tot timpul semnale de foame. Vrei să te opreşti? O poţi face dacă la mesele principale vei consuma mai multe glucide,carhohidraţi şi proteine,astfel încât senzaţia de saţietate să dureze până la masa următoare. Atunci când îţi vine să ronţăi ceva,bea un ceai sau un pahar cu apă. Dacă nu reuşeşti să te stăpâneşti,alege atunci un fruct sau nişte fructe uscate.

Nu-ţi place să găteşti

Nu numai că nu-ţi place să-ţi pretreci timpul în bucătărie ca să găteşti,dar nici nu ai când să o faci. Aşa că de cele mai multe ori îţi cumperi semipreparate sau îţi comanzi ceva cât se poate de gras şi de nesănătos:o pizza,o shaorma,o salată cu un sos de maioneză plin de conservanţi...Şi asta înseamnă în primul rând o alimentaţie plină de grăsimi şi de conservanţi. Rezultatele nu întârzie să apară şi însepi să te simţi din ce în ce mai obosită,mai grea şi mai lispită de de vlagă. Chiar dacă nu-şi place să găteşti,asta nu înseamnă că nu poţi mânca sănătos. În locul unui semipreparat,poţi alege legumele congelate sau cel proaspete pentru o salată. În locul mezelurilor,alege o şuncă slabă de pui,iaurturi degresate şi brânzeturi fără grăsimi. Alături de legumele proaspete,acestea vor fi o gustare de seară foarte sănătoasă.

Eşti mereu la regim

Chiar dacă ai sa nu kilograme în plus,eşti foarte atentă la tot ce mănânci şi eşti mereu la regim. Ai tot timpul impresia că te vei îngrăşa,de aceea nu scapi în vedere nicio calorie. Aşa că în frigiderul tău găseşti aceleaşi veşnice iaurturi cu 0 grăsimi,legume preparate pe aburi,pipet de pui fiert,salate şi fructe. Ei bine,chiar dacaă aceste alimente sunt sănătoase,dacă mănânci doar aşa,vei produce un dezechilbru în organism. Ca să poţi face faţă stresului şi bolilor,trebuie să mânânci almente cu un aport energetic mai mare,ca orezul,cartofii,peştele sau carnea de vită. În plus,trebuie să mai mănânci şi ce-ţi place. Asta te va face fericită şi mai eficientă în tot ceea ce faci.

Găteşti mereu pentru familia ta

Atentă la sănătatea copiilor şi a soţului,îţi place să găteşti în fiecare zi:ciorbe,sarmale,ardei umpluţi,o prăjitură de casă... Şi când le găteşti,trebuie să guşti din ele,nu-i aşa? Şi apoi mai mănânci o dată cu ei. Uite aşa se adună kilogramele şi în câţiva ani nu te mai recunoşti în oglindă. Ce poţi să faci? Renunţă la bucătăria plină de grăsimi şi de prăjeli,moştenite de la mama şi alege mesele mai lejere cu multe salate,legume preparate la aburi sau carne preparată pe grătar. Aşteaptă să mănânci cu toţi ceilalţi şi nu mai gusta din toate cele înainte de masă.

Mai multe