Ciocolata: cât de sănătoasă, cât de dăunătoare?

9 septembrie 2015   Carieră

Când ţi-e poftă de ceva dulce sau când eşti supărată, ciocolata este o ispită căreia nu-i poţi rezista. Delicoasa ciocolată este un amestec de pudră de cacao, zahăr grăsimi, la care se mai poate adăuga lapte sau diferite sortimente de cremă ( de zmeură, vanilie, cireşe, vişine, etc.).

Dintre toate varietăţile cea mai sănătoasă este ciocolata neagră, pentru că are cel mai scăzut coţinut de zahăr,este cea neagră sau amăruie,însă acel sortiment care are un conţinut de 70% cacao.

Ciocolata îţi dă energie

Consumul de ciocolată neagră te protejează de bolile cardiovasculare,iar mai multe studii au arătat că reduce colesterolul „rău“,LDL şi ajută la creşterea colesterolului „bun“,HDL.

Pudra de cacao din care este făcută delicioasa ciocolată conţine polifenoli,antioxidanţi care previn apariţia cancerului şi previn  îmbătrânirea prematură.  Pudra de cacao are şi un conţinut bogat de potasiu (715 mg la 100 g),ajutând la buna funcţionare a sistemului nervos.

Un alt beneficiu adus de ciocolata amăruie sănătăţii este acela că stimulează secreţia de endorfine,reducând din efectele stresului.

Când te simţi lipsită de vlagă poţi apela la câteva pătrăţele de ciocolată neagră,căci te va energiza,datorită conţinutului de cofeină. Dacă suferi de insomnie,nu consuma ciocolată amăruie seara.

Nu face excese

Ca să nu ai probleme cu silueta,nu este recomandat să mănânci mai mult de două-trei pătrăţele  de ciocolată pe zi,indiferent de sortimentul acesteia. În 100 de grame de ciocolată de găsesc peste 500 de calorii.

Tabelul caloriilor

100 g                                                              Calorii

Ciocolată amăruie 50% cacao                         540

Ciocolată amăruie 70% cacao                         560

Ciocolată amăruie 85% cacao                         570

Ciocolată cu lapte                                            530

Ciocolată albă                                                  550

Ciocolată cu lapte şi alune                               570

Ştiai că...

...arabii au inventat caramelul,însă nu pentru gustul delicios,ci pentru a fi folosit la epilat?

Mai multe