Combate pietrele la rinichi cu o dietă potrivită!

30 mai 2013   Carieră

O persoană din 10 are probleme cu pietrele la rinichi. O dietă echilbrată te poate ajuta să le combaţi. Află în ce mod trebuie să-ţi schimbi alimentaţia!

Pietrele la rinichi se manifestă prin simptome specific:durere de şale,de burtă,nevoia urgent de a urina,sânge şi sedimente în urină,ameţeală şi greaţă,frisoane şi febră (dacă pietrele au provocat un blocaj şi infecţie).

Pentru a le combate,ai nevoie de o dietă echilibrată,cu alimente sărace în grăsimi saturate şi bogate în fibre. De asemenea,elimină,pe cât posibil,stresul din viaţa ta.

Iată lista alimentelor benefice:

-avocado – bogat în magneziu şi vitamina A

-orez brun-bogat în magneziu şi vitamina A

-gălbenuş de ou – proteine şi vitramina B6

-peşte şi fructe de mare – magneziu,proteine,vitamina B6

-legume – magneziu,potasiu,viamina B6

-pepene galben şi roşu – fibre şi potasiu

-nuci şi fructe cu coajă – fibre,magneziu,potasiu,vitamina B6 şi E

-carne de pui – proteine şi B6

-struguri – fibre şi potasiu

Citeşte şi:

7 alimente minune pentru o inimă sănătoasă

5 alimente care previn blocarea arterelor

Pentru a preveni reapariţia pietrelor la rinichi,trebuie să faci următoarele schimbări în stilul tău de viaţă:

-redu din dietă alimentele care conţin acid fitic,şi care duc la carenţe de calciu,zinc,fier

-bea,înainte de a lua micul dejun,zeamă de lămâie dizolvată în apă fierbinte (nu clocotită)

-bea apă la fiecare două ore. Ultimul pahar bea-l cu 2 ore înainte de culcare.

-încearcă să combaţi prin orice mijloace oboseala

-redu stresul prin exerciţii de respiraţie sau mişcare în aer liber

-înlocuieşte eventualele medicamente antiacide pe care le iei,şi care conţin aluminiu sub orice formă

-redu consumul de suplimente cu minerale

Elimină din dietă următoarele:

-alimentele bogate în oxalat/acid oxalic,care inhibă absorbţia mineralelor,în special fier,calciu,magneziu,potasiu. Vitamina C poate contracara efectele acidului oxalic.

-sarea,făina rafinată,aditivii alimentari şi coloranţii

-alcoolul,ţigările,cofeina,ceaiul negru şi verde

-alimentele procesate precum brânza,carnea afumată,chipsurile,mâncărurile tip fast food

-sucul de grepfrut

-cărnurile grase

Mai multe