Cum funcţionează postul intermitent – 8 ore mănânci ce doreşti, apoi faci o pauză alimentară de 16 ore

6 mai 2021   Carieră

Poate părea incredibil, dar există un stil de viaţă care te ajută să pierzi în greutate şi să arăţi bine, fără să renunţi la micile plăceri ale vieţii. Tot ceea ce trebuie să faci este să consumi alimente într-un anumit interval de timp, iar silueta ta se va transforma!

Postul intermitent este o metodă prin care poţi slăbi repede, îţi ţii sub control glicemia şi îţi reglezi tensiunea arterială. Această metodă diferă de alte diete prin faptul că nu există alimente restricţionate sau eliminate. În timpul regimului, poţi mânca orice şi cât doreşti, cu condiţia ca acest lucru să se întâmple într-un anumit interval de timp.

Metoda 16:8, cel mai uşor de urmat

Există mai multe abordări ale postului intermitent. Unii îl recomandă pentru câteva ore, alţii aleg să se restricţioneze timp de câteva zile. Una dintre metode este 16:8, care se bazează pe un aport alimentar de opt ore, urmat de o restricţie alimentară de 16 ore. De exemplu, poţi să elimini micul-dejun, între orele 12:00 – 20:00 mănânci orice doreşti, cu moderaţie, apoi 16 ore nu mai consumi nimic. În acest fel, corpul tău se foloseşte de resursele stocate, le utilizează pe post de energie, iar tu slăbeşti mai uşor.

Avantaje recunoscute

Postul intermitent este popular pentru că stimulează pierderea în greutate, dar pe măsură ce studiile avansează, oamenii de ştiinţă descoperă tot mai multe beneficii de pe urma acestui stil alimentar.

  • Reduce riscul de diabet. Postul intermitent scade nivelul de zahăr din sânge cu 3 până la 6%. Acest lucru poate reduce riscul de apariţie al diabetului zaharat de tip II.
  • Îmbunătăţeşte sănătatea inimii – Reduce colesterolul rău, trigliceridele şi alţi factori care afectează riscul de boli de inimă.
  • Prelungeşte durata de viaţă şi poate avea acelaşi efect ca al dietelor antiîmbătrânire. Cu alte cuvinte, restricţia alimentară reduce semnele îmbătrânirii şi adaugă ani de viaţă.
  • Te scapă de problemele digestive. Deoarece digestia este mai lentă seara, dacă eviţi să consumi la ultima masă alimente greu de digerat, vei scăpa de tulburările de somn şi de cele digestive.
  • Stimulează activitatea creierului. Îmbunătăţeşte memoria şi ajută la sănătatea şi durata de viaţă a neuronilor. Totodată, s-a demonstrat că postul intermitent ajută la scăderea riscului de a dezvolta anumite boli degenerative, precum Parkinson sau Alzheimer.

Atenţie!

În timpul aportului alimentar, asigură-te că nu faci exces de produse nesănătoase şi îi oferi corpului tău toate macronutrimentele de care are nevoie. Consumă fructe, legume, cereale integrale, grăsimi sănătoase şi carne slabă; în acest fel, vei avea mai multe şanse să slăbeşti şi să fii sănătoasă.

Lichide permise

În timpul postului intermitent, este important să consumi multe lichide pentru a-ţi hidrata organismul. În cele 16 ore de abstinenţă alimentară nu sunt permise mâncărurile solide, ci doar câteva băuturi precum:

Bine de ştiut!

Femeile gravide şi cele care alăptează, copiii sau persoanele care au trecut printr-o intervenţie chirugicală nu trebuie să adopte această dietă!

@shutterstock

Mai multe