Cum îţi menţii silueta la 20, 30, 40 şi 50 de ani
Pe măsură ce îmbătrâneşti, metabolismul încetineşte şi astfel devine din ce în ce mai dificil să te menţii în formă. În timp ce nu există niciun leac miraculos sau remediu rapid care să te ajute să-ţi păstrezi greutatea, există câteva modificări în stilul de viaţă care le poţi face şi astfel să nu mai simţi mereu că te lupţi cu depunerile de grăsime.
Fără nopţi pierdute la 20 de ani
Vinovate pentru acele kilograme în plus la 20 de ani sunt de multe ori caloriile din băuturile pe care le consumi. Din fericire,există opţiuni sănătoase,cum este berea săracă în carbohidraţi,care conţine numai 3 grame de carbohidraţi,spre deosebire de berea standard,care are 13 grame de carbohidraţi.
Cocktailurile sunt o sursă mare de calorii. Consumă-le ocazional şi optează pentru băuturile amestecate cu apă plată pentru a reduce aportul de calorii.
Mănâncă cât mai sănătos când ai 30 de ani
Menţinerea unei greutăţipotrivite pentru vârsta şi înălţimea ta devine o provocare odată ce ai împlinit 30 de ani. Serviciul şi responsabilităţile familiare îţi pot lăsa prea puţin timp liber pentru tine. De asemenea,încep să apară pierderi musculare. Un adult pierde în medie 8% din masa musculară în 10 ani după ce împlineşte 30 de ani.
Cheia pentru a rămâne în formă la această vârstă ţine de organizare. Alege în avans ingredientele pentru mesele pe care ai de gând să le consumi acasă. Păstrează la frigider şi la congelator alimente sănătoase,care nu iau mult timp pentru a le pregăti. De exemplu,o salată o poţi prepara din somon la conservă,o mână de verdeaţă şi oţet balsamic.
În plus,nu mânca pentru doi atunci când eşti gravidă. Aproximativ jumătate dintre femeile gravide iau în greutate mai mult decât este recomandat în timpul sarcinii. Aportul de calorii nu trebuie să crească până la al doilea trimestru de sarcină (numai cu 340 de calorii). În al treilea trimestru,medicii recomandă să creşti aportul la 450 de calorii.
Dezechilibre hormonale la 40 de ani
Progesteronul şi estrogenul fluctuează când ai 40 de ani,mai ales pe măsură ce se apropie menopauza,motiv pentru care există riscul să iei în greutate. O dietă bogată în proteine slabe (nuci,carne de pui etc.) te ajută să-ţi păstrezi masa musculară.
Totodată,un regim alimentar echilibratşi exerciţiile fizice regulate reduc cantitatea de grăsime ce poate fi absorbită în organism. După ce iei masa,plimbă-te cel puţin 15 minute,pentru ca organismul să ardă caloriile.
Metabolismul încetineşte când ai 50 de ani
Scăderea estrogenului şi a progesteronului determină încetinirea metabolismului şi astfel se adună depozitele de grăsimi în jurul stomacului. Asta nu înseamnă că trebuie să mănânci mai puţin,ci mai degrabă trebuie să fii mai conştientă de ceea ce consumi. Optează pentru gustări sănătoase:felii de ardei gras unse cu humus,mai degrabă decât biscuiţi.
Evită gustările după apusul soarelui,în special dacă vrei să-ţi menţii greutatea. Cercetătorii au descoperit că organismul arde cu 50% mai puţine calorii seara decât în timpul zilei.