Cum să nu pici în plasa mâncatului compulsiv când lucrezi de acasă

10 iulie 2020   Carieră

Din cauza pandemiei de COVID-19, eşti nevoită să stai mai mult timp în casă, ba chiar să-ţi transformi o parte din locuinţă în birou. Lucrul de acasă părea tentant acum câteva luni, dar s-a dovedit o mare provocare, mai ales în privinţa păstrării unor obiceiuri de alimentaţie sănătoasă.

Acces constant la hrană, stres, frustrare din cauza imposibilităţii de a te vedea cu prietenele în locurile preferate sau de a pleca în concediu unde doreşti şi în condiţiile obişnuite – iată reţeta pentru a depăşi necesarul zilnic de calorii şi de lua rapid în greutate. Dacă nu ai stabilit încă un program de masă şi te simţi permanent atrasă de gustări reconfortante, îţi dăm câteva ponturi ca să nu pierzi controlul asupra propriei greutăţi corporale.

Ai liber la un mic dejun săţios

Chiar dacă nu-ţi place poate rutina, în acest caz te-ar ajuta foarte mult să eviţi luarea în greutate. Stabileşte orele la care să iei mesele principale şi cele 2 gustări de peste zi. Nu renunţa la nicio masă principală, cu atât mai mult la micul dejun, pentru că vei fi tentată să mănânci mai mult peste zi şi vei avea un apetit crescut pentru dulciuri.

Energia pe care corpul o foloseşte pentru a digera şi metaboliza hrana este de 2 ori mai mare dimineaţa decât seara. Prin urmare, este chiar indicat să mănânci mai mult la micul dejun şi foarte puţin la cină. Un mic dejun săţios te fereşte şi de boli ca diabetul sau obezitatea despre care se cunoaşte că îţi creşte riscul de complicaţii în cazul infectării cu SARS-CoV-2. Cred că ai deja destul motive să-ţi păstrezi puţin timp pentru a-ţi savura masa de dimineaţă înainte de a-ţi începe lucrul.

Pont

Ia mesele principale la distanţă de 5 ore şi cina cu 3 ore înainte de a merge la culcare.

Goleşte biroul de gustări.

Oricât de atrăgătoare ar fi ideea de a ronţăi ceva în timpul lucrului, este mai bine să iei o mică pauză pentru a sorbi dintr-un ceai sau pentru a-i telefona cuiva drag. Este important ca atunci când mănânci să te contrezi asupra mestecării hranei, a gustului acesteia. Distragerea de la acestea poate afecta procesarea gustului şi te aduce în situaţia de a mânca exagerat de mult. Când mănânci, lasă deoparte laptopul, telefonul, orice te-ar putea distrage. În acest fel, te vei putea opri la timp când vei avea acea stare de saţietate.

Redu cantitatea de dulciuri.

Spre finalul programului de lucru se întâmplă foarte des ca energia să-ţi scadă sau să simţi nevoia de o recompensă. Dulciurile şi alimentele procesate în general te stimulează pe moment, dar pe termen lung îţi aduc un plus de calorii care se va vedea când vei urca pe cântar. Acestea sunt tipul de alimente de care te saturi mai greu. De exemplu, vei simţi că eşti sătulă după ce mănânci un măr, dar nu şi după o bomboană, mai ales că zahărul din dulciuri dă dependenţă şi tinzi să mănânci mai mult decât îţi propusesei iniţial.

@shutterstock

Mai multe