Cum să slăbeşti rapid după sărbători
Ţi-ai propus să slăbeşti şi nu stii de unde să apuci problema? Ţi se pare complicat şi descurajant? Ai ţinut prea multe diete şi esti sătulă de restricţii?
Dr. Şerban Damian,nutriţionist la Centrul de nutriţie Superfitîţi vine în ajutor cu câteva idei simple,dar eficiente.
Stabileşte-ţi obiective realiste
În primul rând trebuie să îţi stabilesti obiectivul şi să te sfătuiesti cu o persoană avizată,de preferat un medic,antrenor sau nutriţionist.
În afară de clasica măsurare a greutăţii pe cântar,este de preferat să îţi măsori procentul de grăsime,pentru că dacă acesta este în limite normale,nu are sens să te supui unui regim drastic de slăbire.
Concentrează-te asupra adoptării unor obiceiuri sănătoase,pe care să le menţii pe termen lung. Curele de slăbire trebuiesc privite doar ca pe nişte perioade delimitate în timp,cu un scop precis,dar care trebuie să facă trecerea către un stil de viaţă sănătos. Este cea mai mare greşeală să termini o cură de slăbire,în care dai jos câteva kilograme şi apoi să reiei stilul de viaţă defectuos pe care îl aveai înainte de această cură.
Ţine un jurnal al meselor
Notează absolut tot ce mănânci în 24 de ore – cantitate,momentul zilei,sentimente asociate (plictiseală,emoţie etc.). Având acest jurnal vei putea să îl arăţi unui specialist care să iti spună unde greşesti şi ce ajustări să faci. Jurnalul te ajută să conştientizezi consumul anumitor alimente pe care altfel nici nu le-ai lua în calcul,dar care atârnă greu în balanţa energetică.
Redu aportul caloric cu maximum 500-800 kcal/zi
Un deficit de 500 kcal pe zi produce un deficit săptămânal de 3500 kcal,adică o scădere în greutate cu 0,5 kg. Nu trebuie să sari peste mese,ci să reduci din valoarea fiecărei mese cu 100-300 kcal – în acest fel vei avea în permanenţă energie pentru activităţile curente şi antrenament.
Fii atent în special la cantitatea de grăsimi şi carbohidraţi din alimentaţie,mai ales dacă mănânci la restaurant. Renunţă la sucurile dulci şi băuturile alcoolice,redu-dar nu complet-cantitatea de pâine şi găteste cu mai puţin ulei.
Mănâncă echilibrat
Chiar dacă esti la cură de slăbire,nu exclude complet nicio grupă de alimente. Regimul trebuie să fie normal,echilibrat,bogat în nutrienţi. Mulţi se întreabă dacă ar putea să înlocuiască alimentele cu suplimente. Într-o anumită limită da,însă e de preferat să îţi alcătuieşti regimul în majoritate din alimente “naturale”. Alegeţi preparate uşor de gătit şi în care ştiţi exact ce nutrienţi se găsesc. În felul acesta vei avea o viziune realistă asupra regimului.
Mănâncă mai frecvent şi nu sări peste mese
Trebuie să mănânci câte o masă la 3 ore. Consumă porţii mai mici,dar mai frecvente. Intervalele mari între două mese induc în organism un răspuns similar înfometării.
Consumă alimente în acele momente ale zilei când ai nevoie de energie
Este important ce şi cât mananci,dar acordă atenţie şi lui “când”. Mulţi oameni sar peste masa de dimineaţă şi de prânz şi mănâncă bine abia spre seară,deşi majoritatea activităţilor fizice (profesie,antrenament) se desfăşoară în prima parte a zilei. Ilogic,nu?
Organismul nostru are nevoie constant de energie,de aceea trebuie să îi oferim nutrienţi pe toată durata zilei. Este de preferat să mânanci la fiecare 3-4 ore,după structura:3 mese principale şi 2 gustări.
Nu elimina complet grăsimile din dietă
Grăsimea pe care o mănânci nu se depune obligatoriu ca strat adipos. Organismul are nevoie şi de grăsime – asigură energie,reduce senzaţia de foame şi dă gust bun mâncării. Ideea este să te concentrezi pe consumul de grăsimi “sănătoase” – nuci,seminţe,ulei de măsline,peşte oceanic – bogate în grăsimi mononesaturate.
Evită grăsimile saturate şi cele parţial hidrogenate (“trans”) – alege lactate dietetice şi carne slabă şi renunţă la alimente prăjite,fast food,margarină,snacks-uri,chipsuri etc.