Cum te poţi însănătoşi cu dieta colorată

27 octombrie 2015   Carieră

Ştiai că dacă suferi de vreo boală, te poţi trata singură mâncând anumite alimente? Cercetătorii au descoperit că poţi trata o afecţiune printr-o modalitate sănătoasă şi colorată. Ce trebuie să faci? Să mănânci fructe şi legume care au anumită culoare.

Studiile ştiinţifice au scos la iveală că legumele şi fructele,în funcţie de culoarea lor,pot combate anumite afecţiuni. Ca să beneficiezi de proprietăţile pentru sănătate,trebuie să ţii cont de aspectul fructelor şi legumelor pe care le consumi,deoarece culoarea reflectă tipul de nutrienţi continuţi de acestea.

Inima este protejată de legumele şi fructele roşii

Acestea conţin licopen,un antioxidant foarte puternic,care stimulează regenerarea celulelor,opreşte inflamaţiile,ajută la reducerea nivelului de colesterol „rău“ şi păstrează glicemia la un nivel optim.

Fructele şi legumele colorate în roşu mai au şi alţi nutrimenţi care au efect de tonifiere vasculară,reduc tendinţa de coagulare a sângelui şi previn ateroscleroza.

Printre acestea se numără antocianinele,vitamina E,niacina şi complexul de vitamine B. Ca să-ţi păstrezi sănătatea inimii mănâncă atât coaja,cât şi pulpa roşie a cireşelor,roşiilor,zmeurei,căpşunilor,merelor roşi,ardeiului gras roşu,cepei roşii,măceşelor,rodiilor şi,nu în ultimul rând,a sfeclei.

Pentru piele şi vedere sunt bune alimentele galbene şi portocalii

Legumele şi fructele colorate în galben şi portocaliu conţin betacaroten,nutrientul din care este sintetizată vitamina A,care mai este cunoscută şi „vitamina pielii“.

Aceasta are proprietăţi variate de refacere a epidermei,stimulare a producţiei de colagen,asigură protecţie naturală împotriva arsurilor solare şi,la fel de important,îmbunătăţeşte vederea. Fructele şi legumele de aceste culori conţin şi vitamina C,potasiu şi flavonoizi esenţiali pentru oase puternice.

Aceştia reduc riscul apariţiei cancerului şi previn îmbătrânirea celulară la nivel cerebral,fiind recomandate în perioadele de suprasolicitare intelectuală. Se recomandă consumul de morcovi,pepene galben,dovleac,portocale,lămâi,porumb,mango,papaya,ananas,piersici şi pere.

Cele verzi combat anemia şi previn tumorile

Indiferent că vorbim de fructe şi legume sau plante medicinale verzi,acestea sunt alimentele cel mai bogate în nutrienţi şi au proprietăţi energizante pentru organism. Gemoterapia,adică terapia cu germeni şi mlădiţe tinere are efecte pozitive puternice asupra sănătăţii.

Fructeleşi legumele verzi sunt bogate în clorofilă,fier,fibre,calciu şi vitamina C şi au rol esenţial în prevenirea anemiei,în îmbunătăţirea metabolismului,scăderea tensiunii arteriale şi în prevenirea apariţiei celulelor canceroase.

Consumă mult broccoli,spanac,varză,fasole păstăi,salată,dovlecel,avocado,kiwi,pere,mere verzi,struguri verzi,varză de bruxelles,mazăre,rucola.

Fructele şi legumele albe scad colesterolul „rău“

Bogate în fibre,proteine şi acid folic,alimentele colorate în alb şi nuanţe deschise precum crem,menţin sănătatea sistemului cardiovascular,reglează tensiunea,reduc nivelul de colesterol „rău“ din sânge şi riscul de atac cerebral.

Cele mai benefice alimente „albe“ sunt conopida,bananele,ciupercile,usturoiul,cartofii albi,ceapa şi perele albe,ţelina,prazul şi andivele.

Movul din farfurie întinereşte

Fructele şi legumele mov reprezintă izvorul celor mai puternici antioxidanţi.

Cu cât este mai închisă culoarea alimentelor,cu atât sunt mai benefice pentru sănătate,datorită cantităţii mari de resveratrol,antioxidantul care menţine tinereţea pielii şi a organismului. Mănâncă strugurii roşii,mure,afine,prune,fasole neagră,varză roşie,coacăze,smochine şi vinete.

Mai multe