De ce apare dependenţa de zahăr şi cum ne afectează

22 mai 2015   Carieră

Oamenii de ştiinţă susţin că, atunci când consumăm zahăr, acesta eliberează în organism substanţe care au acelaşi efect ca drogurile. Mai mult, ne avertizează că excesul de zahăr ne poate ruina sănătatea.

Îngrijorător este că nu doar consumul de zahăr,ci şi de alimente sau sucuri îndulcite cu sirop de porumb favorizează obezitatea. Îngrăşarea apare nu neapărat din pricina caloriilor ingerate,ci pentru că astfel de îndulcitori inhibă secreţia de leptină. În lipsa acestui hormon,senzaţia de saţietate nu se mai instalează,astfel încât mâncăm mai mult.

Cum apare îngrăşarea

Indiferent dacă înlocuieşti zahărul cu miere sau încerci să eviţi sortimentul alb,rafinat,alegându-l pe cel brun,efectul va fi acelaşi:te îngraşi. De asemenea,când mănânci pâine albă,orez şi paste,apare acelaşi fenomen pentru că aceste alimente au un indice glicemic mare,se digeră rapid şi sporesc nivelul zahărului din sânge. Astfel,organismul va elibera mai multă insulină pentru a scădea nivelul glucozei din sânge,şi te vei simţi obosit şi vei mânca din nou. Dulciurile foarte concentrate,precum ciocolata sau îngheţata,se depozitează în corp direct sub formă de grăsimi şi favorizează apariţia diabetului de tip 2.

Citeşte mai multe AICI.

Mai multe