De ce este bine să consumi ţelină

16 aprilie 2013   Carieră

Ţelina verde e alcătuită din apă în proporţie de 95 % şi e bogată în fibre. Virtuţile sale în curele de slăbit sunt binecunoscute, dar are şi multe alte proprietăţi uimitoare. Consum-o zilnic pentru a te bucura de beneficiile ei!

La capitolul sănătate,beneficiile ei sunt următoarele:

1.     Reduce tensiunea arterială,prin compuşii numiţi ftalide. Aceştia pot duce şi la scăderea hormonilor care determină constricţia vaselor sanguine.

2.     Prin aportul său de fibre,este binevenită în curele de slăbire. Consum-o de preferinţă în combinaţie cu alte alimente hipocalorice,care au aport mai mare de proteine,vitamine,minerale – în care ţelina este foarte săracă.

3.     Ţelina este considerată un aliment cu „calorii negative”,ceea ce înseamnă că provoacă în organism un consum de calorii mai mare decât propriul său aport energetic.

4.     Conţine hormoni vegetalicare „calmează nervii”.

5.     Fruzele de ţelină sunt sursă de antioxidanţi,cu rol de protecţie împotriva cancerului şi în întărorea imunităţii.

6.     Este un bun adjuvant în răceli,artroze,boli ale ficatului şi splinei.

7.     Seminţele de ţelină au rol diuretic.

8.     Tot seminţele,dar şi rădăcinile,ajută secreţia lactatăla mamele care alăptează.

9.     Uleiul esenţial de ţelină e folosit în tratarea anxietăţii,osteoartrozei,gutei.

10.  Poate fi folosită în salate,mâncăruri – practic,poate fi folosită în orice tip de preparat,pentru că ajută digestiaşi aduce mulţime de beneficii nutritive.

Atenţie!Înainte de a consuma ţelină,asigură-te că nu eşti alergică la această legumă. Poate provoca şoc anafilactic!

Mai multe