De ce mâncăm prea mult

18 aprilie 2014   Carieră

Dacă mănânci des şi mult, deşi nu-ţi este foame poţi să devii supraponderală şi chiar obeză. Obiceiul de a consuma alimente într-o manieră exagerată poate avea numeroase cauze.

Iată care sunt şi cum poţi să excluzi aceste motive din regimul tău alimentar.

Dormitul insuficient

Un somn scurt afectează doi hormoni importanţi care controlează apetitul şi saţietatea. Cercetătorii unui studiu,publicat în Jurnalul Annals of Internal Medicine,spun că atunci când suntem obosite mâncăm,în special,alimente care conţin zaharuri şi mulţi carbohidraţi. Asta se întâmplă deoarece aceste alimente ne dau energie.

Neglijarea micului dejun

Nu degeaba se spune că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Alimentelepe care le consumi dimineaţă îi asigură organismului energia de care are nevoie. Totodată,aceste alimente sunt metabolizate cel mai bine,datorită efortului pe care-l depui de-a lungul întregii zile. În lipsa micului dejun,poţi fi tentată să consumi gustări nesănătoase în restul zilei.

Stresul

Stresul din fiecare zi obligă organismul să pompeze doze mari de hormoni,care cresc apetitul şi te fac să mănânci mai mult. Femeile iau în greutate atunci când se confruntă cu factori de stres comuni,cum ar fi cerinţele de la locul de muncă sau relaţiile tensionate din familie. Dacă vrei să scapi de stres fă exerciţii de respiraţie şi exerciţii de relaxare.

Probleme emoţionale

Multe persoane mănâncă des şi mult,deoarece cred că în felul acesta se vor simţi mai bine din punct de vedere emoţional. Această metodă funcţionează doar temporar,făcând mai mult rău decât bine. Cu timpul acumulezi kilograme.

Mâncatul în locuri nepotrivite

Se întâmplă de multe ori să iei micul dejun sau cina în faţa calculatorului sau a televizorului. Fie că ai de lucru sau doreşti să urmăreşti o emisiune televizată,abandonezi sufrageria în favoarea alor locuri de luat masa. Privitul la televizor sau lucrul la calculator îţi distrag atenţia. De aceea,nu mai ai control asupra cantităţii de mâncare pe care o consumi.

Împărţirea greşeală a porţiilor

Porţiile pe care le iei sunt de cele mai multe ori prea mari. O metodă bună de a aproxima cât de mult ar trebui să mănânci este să nu permiţi ca porţiile să fie mai mari decât pumnul. O altă soluţie este să utilizezi numai farfurii de dimensiuni mici.

Confundarea senzaţiei de foame cu cea de sete

Uneori confuzi semnalele pe care organismul ţi le transmite atunci când apare senzaţia de foame şi cea de sete. Când simţi că ţi-e foame,aşteaptă 20-30 de minute şi abia apoi mănâncă,în caz că senzaţia de foame persistă.

Sfatul specialistului

Silviu Cîmpan,nutriţionist

Riscul cel mai des invocat în ce priveşte mâncatul în exces este acumularea de kilograme. Dar pe lângă acest lucru sunt multe alte riscuri. Vorbesc aici de o digestie îngreunată care pe termen scurt poate duce la dereglări de tranzit intestinal,balonare,dureri intestinale sau boli ale tubului digestiv.Vădau câteva sfaturi practice,uşor de implementat în viaţa de zi cu zi. Aveţi nevoie de un program ordonat de alimentaţie. Nu vorbesc aici de ore fixe,ci de prezenţa regulatăa meselor în peisajul zilei. Micul dejun este obligatoriu şi trebuie luat în prima orăde la trezire pentru a avea un start avantajos şi echilibrat în fiecare zi. Mese la distanţăde 2-3 ore una de cealaltă. Nu consumaţi alimente între mese. Singurul moment propice pentru consumarea alimentelor este în cadrul meselor. Totodată,nu consumaţi alimente în timp ce faceţi altceva. Evitaţi alimentele bogate în zahăr şi încercaţi săfolosiţi îndulcitori naturali (ex:Stevia).

Citeşte şi:

Alimente care-ţi taie pofta de mâncare

Pofta de mâncare este reglată de un hormon

Mai multe