De ce ne balonăm. 4 cauze frecvente

10 decembrie 2015   Carieră

Senzaţia neplăcută de balonare este cauzată, în multe situaţii, de câteva greşeli pe care le facem fără să ne dăm seama că acestea sunt atât de periculoase pentru sistemul digestiv. Cele mai multe se încadrează la capitolul alimentaţie.

Unele obiceiuri pe care le avem,cum ar fi vorbitul în timpul mesei,dar şi o poziţie incorectă a corpului,pot fi de vină pentru instalarea senzaţiei neplăcute de balonare. Află care sunt acestea şi cum le putem evita!

Studiile ştiinţifice în acest domeniu au arătat că majoritatea femeilor suferă dn pricina balonării înainte de menstruaţie,pentru că în această perioadă se produc modificări hormonale care au efect de reţinere a apei în corp.

O măsură eficientă în acest sens este să consumi alimente mai puţin sărate în preajma menstruaţiei. În afară de această situaţie,balonarea este consecinţa unor obiceiuri greşite,pe care e bine să le eviţi,pe cât posibil.

Vorbeşti la masă

În timpul mesei este indicat să reduci sau chiar să renunţi să discuţiile cu ceilalţi membri. Cercetătorii care au făcut studii în acest domeniu au scos la iveală că vorbitul în timpul mesei este cu atât mai nociv cu cât discuţiile sunt pe un ton aprins.

Se pare că în ce timp ce vorbeşti,odată cu alimentele înghiţi şi o cantitate mai mare de aer,care duce la apariţia balonării. Acest gol de aer ajunge în stomac şi apoi în intestine. Restul drumului îl cunoşti.

Problema balonării este că odată cu ea apar şi crampele abdominale,care pot fi destul de neplăcute din cauza durerilor intense,ce pot fi însoţite de stări de greaţă şi de reflux gastric.

Nu mesteci suficient mâncarea

Pentru fiecare alimentde la masă trebuie să aloci ceva timp pentru a-l mesteca bine. Dacă eşti mereu pe fugă şi mănânci şi în picioare,ai şanse mari să te balonezi.

Această afecţiune se numeşte aerofagie şi i se mai spune şi „boala omului grăbit“. Atenţie,dacă eşti iritată,poţi avea tendinţa să mănânci şi mai repede.

Bei sucuri acidulate

Băuturile carbogazoase,apa minerală şi chiar şi berea consumate în timpul mesei sunt obiceiuri alimentare care duc aproape sigur la balonare.

Şi asta indiferent dacă le bei în timpul mesei ori separat,doar că la masă acestea produc un efect mai intens al acumulării de aer în intestine. Ştiai că şi paiul contribuie la instalarea senzaţiei de preaplin şi balonare.

Odată cu băutura,tu înghiţi şi aer prin pai.

Nu mănânci pâine neagră sau intermediară

Înainte de toate,trebuie să ştii că din toate alimente rafinate şi procesate,cum sunt făinoasele,pâinea albă,orezul sunt extrase fibele alimentare care îmbunătăţesc digestia.

Dacă în alimentaţia ta există doar produse rafinate,rişti să te balonezi frecvent şi să suferi şi de constipaţie. E indicat ca,în fiecare zi,meniul tău să conţină cel puţin 25 de grame de fibre alimentare.

Le găseşti în cerealele integrale,în legume şi fructe.

Mai multe