De ce ne îngrăşăm când îmbătrânim?

30 octombrie 2012   Carieră

Conform statisticilor, între 20 şi 50 de ani, noi, femeile, luăm în greutate aproximativ 10 kg şi avem un procent mai mare de grăsime în organism (între 18 şi 25 %) decât bărbaţii (10 şi 15%).

Numărul de kilograme creşte progresiv odată cu înaintarea în vârstă,însă ce determină această creştere în greutate?

-          Pe măsură ce îmbătrânim,masa musculară se diminuează,antrenând după sine şi o scădere a metabolismului cu 2-3 % la fiecare deceniu de viaţă. Adică tu mănânci la fel,dar organismul tău ”cheltuieşte” mai puţine calorii şi aşa se stochează sub formă de grăsimi.

-          Pe lângă pierderea musculare,mai există şi pierderea osoasă,care diminuează rata metabolismului,aşa că nu uita să iei suplimente de vitamina D începând cu 30 de ani

-          Schimbările hormonale de la menopauză sunt deseori însoţite de schimbări importante în regimul de viaţă (plecarea copiilor,pensionarea),adică facem mai puţină mişcare decât înainte şi mâncăm la fel sau chiar mai mult deât înainte. Soluţia este mai multă mişcare,mai puţină mâncare!

-          După 50 de ani multe femei suferă de tulburări ale glandei tiroide,însoţite de creşteri importante în greutate şi o stare de oboseală ieşită din comun. Acestea provocate de menopauză şi schimbările de metabolism şi pot fi tratete medical.

Mai multe