De ce să consumi mai des alimente alcaline şi cum le recunoşti

13 mai 2021   Carieră

Dieta alcalină, populară printre vedete precum Gwyneth Paltrow şi Kate Moss, este recomandată petntru că energizează organismul, ajută la slăbit, la detoxificare şi combate oboseala. Care sunt, de fapt, alimentele alcaline?

Un aliment este alcalin atunci când nivelul său de pH este mai mare de 7. Dacă este egal cu 7 este considerat a fi neutru, iar dacă este mai mic de 7 este considerat aliment acid. Totodată, există anumite alimente cu pH acid, dar care în organism au efect alcalinizat. Spre exemplu, sucul de portocale are un pH acid între 3.30 şi 4.20, iar în organism are efect alcalin. Totodată, efectul alcalinizat este dat de concentraţia de minerale din aliment sau din băutură.

Dieta pe baza alimentelor alcaline a fost dezvoltată de Dr. Robert Young, un om de ştiinţă american, care a studiat impactul alimentelor alcaline şi acide asupra organismului, mai bine de douăzeci de ani. El spune că odată cu introducerea în dietă a alimentelor alcaline, organismul va avea o imunitate mai bună, o stare de sănătate optimă, vei scăpa mai repede de kilogramele în plus, iar riscul de apariţie a bolilor de inimă va fi redus.

Dieta alcalină are ca scop evitarea băuturilor şi alimentelor acide, precum: cafeaua, lactatele, alimentele procesate sau prăjite şi introducerea în alimentaţie alimente alcaline, precum: legume crude, fructe, smoothie-uri verzi etc.

„Nu am găsit niciodată un program de mâncare, care să aibă un efect atât de bun asupra stării mele de sănătate. Simt că sunt hrănit şi nu mai am poftă de mâncare aşa cum am avut până acum. Mănânc conştient, papilele mele gustative parcă au prins viaţă. Este un mod natural de a mânca, un stil de viaţă‟, spune nutriţionistul Vicki Edgson, cofondator Honestly Healthy.

Cele mai bune alimente alcaline

Dacă te-am convins să consumi alimentele alcaline, trebuie să introduci în dieta ta: praz, dovlecel, mere, pere, afine, lămâie, curmale, kiwi, mango, caise, papaya, sfeclă, castraveţi, avocado, broccoli, kale, ridichii, varză, mazăre, spanac, morcovi, usturoi, cartofi copţi şi cartofi dulci, sparanghel, portocală, salate verzi, ardei, nuci, migdale, orz, linte, quinoa, ovăz, peşte gras, alune, grapefruit şi ceai verde!

Cum să îţi alcalinizezi corpul

Nu există reguli stricte de urmat în această dietă, ci doar câteva recomandări, care în timp, vor deveni obiceiuri. Iată o parte dintre ele! Consumă mai multă lămâie! Îţi poţi începe ziua cu o cană de apă caldă cu lămâie stoarsă. Totodată, poţi alege lămâia în locul oţetului pe care îl pui în salată. În locul cafelei, alege ceaiul din plante. Poţi opta pentru ceai verde, ceai de mentă sau ceai de citronela (lemon grass). Dacă mănânci carne, adaugă, lângă ea, în farfurie şi legume alcaline. Spre exemplu, la prânz poţi servi piept de pui cu spanac sau cu mâncare de mazăre. Nu uita că „alcalin‟ nu înseamnă „fără gust‟! Există o mulţime de condimente şi ierburi care se încadrează în categoria alcalină, precum: chimen, scorţişoara, pătrunjel şi coriandru. Deoarece laptele animal este acid, îl poţi înlocui cu laptele de soia organic. De asemenea, hidratarea este importantă. Nu uita să bei minimum 2 litri de apă pe zi! Dacă consumi apă de la robinet, încarcă să o filtrezi pentru a-i elimina toxinele.

Sursă foto: Shutterstock

Mai multe