De ce să te fereşti de prăjeli şi rântaş

14 noiembrie 2016   Carieră

Bucătăria românească este apreciată şi peste hotare, pentru că, în mare parte este alcătuită din ingrediente sănătoase. Însă tehnica preparării anumitor mâncăruri include şi câteva greşeli, care ne pot costa sănătatea. Este vorba despre prăjeli şi de rântaşuri.

Cu toţii ştim că un fel principal,şi nu numai,care conţine sos,trebuie preparat cu grăsime încinsă.

Sosul este,pe bună dreptate,o parte esenţială a mâncărurilor,pentru că îi dă savoare. O mâncare fără sos pare lipsită de gust,pentru că,de fapt,sosul prelungeşte şi intensifică senzaţia gustativă plăcută.

Ce sunt sosurile şi rântaşurile

Chiar dacă este responsabil pentru gustul apetisant,sosul trebuie preparat astfel încât să nu aibă un efect dezastruos asupra stomacului şi intestinelor.

Dar ce este,de fapt,sosul? Potrivit teoriei de specialitate,sosul este un lichid aromat gros,care conţine ca substanţă de bază grăsimea. Acestuia i se adaugă de obicei amidon sau muştar,ceapă,vin,gălbenuş de ou. Toate contribuie la gustul specific al sosului,în funcţie de preferinţe.

Rântaşurilor este tot un sos,preparat prin adăugarea la grăsimea încinsă a unei anumite cantităţi de făină,care este lăsată să se prăjească un anumit timp.

De ce sunt dăunătoare sănătăţii

Prăjirea făinei în grăsime produce însă o substanţă numită în ştiinţă acroleină care,deşi stimulează secreţia gastrică,irită mucoasa stomacului. Ştii cum recunoşti că stomacului nu-i place făina prăjită? În acel moment simţi o uşoară senzaţie înnecăcioasă şi că-ţi vin lacrimile.

Dacă substanţa ajunge să ne irite gâtul şi ochii,îţi dai seama cum irită stomacul? Ori în stomac acroleina rămâne mult mai mult timp şi dăunează mai tare sănătăţii.

Deci orice sos prăjit ar trebui evitat,mai ales de bolnavii de stomac,intestin,ficat şi vezică biliară.

Se digeră

Oamenii de ştiinţă au descoperit că făina şi ceapa prăjită,sub formă de rântaş,intră în contact cu acroleina şi devin foarte greu de digerat. Aşa că alimentele nesănătoase rămân în stomac multă vreme.

Sfat!Grăsimeafolosită la prăjeli nu trebuie încinsă,ci doar încălzită şi turnată apoi ca atare peste carnea fiartă sau făcută la cuptor.

Mai multe