Dieta ideală în funcţie de vârstã
Ai renunţat la cura de slăbire pe motiv că n-are rezultate imediate? Este posibil să nu urmezi regimul alimentar potrivit ţie! De aceea, ţi-am pregătit câte o dietă specializată pe cele mai importante grupe de vârstă.
La 30 de ani ai nevoie de proteine
Metabolismul este încă vioi şi arderile sunt mai rapide,motiv pentru care ai toate şansele să slăbeşti cu uşurinţă. Tot ce trebuie să faci este să-ţi alcătuieşti un plan alimentar din care să nu lipsească fructele şi legumele proaspete,dar nici carnea slabă,brânza şi ouăle,deoarece ai nevoie de proteine de calitate superioară.
Meniu pentru o zi
Mic dejun:Un bol de lapte cu cereale integrale sau iaurt degresat cu fulgi de ovăz.Gustare:50 g de curmale presate sau 20 g de ciocolată neagră.Prânz:300 ml de supă-cremă de ciuperci cu 30 g de crutoane sau o tocăniţă de legume.Gustare:100 g de morcovi şi un măr.Cină:200 g de salată orientală.
La 40 de ani eviţi produsele procesate
Este indicat să consumi cu 200 de calorii mai puţin la fiecare masă. Dacă până acum îţi permiteai să mănânci alimente care însumau 1.700 de calorii pe zi,a venit momentul să asimilezi în jur de 1.000 de calorii. Şi asta pentru că metabolismul este mai leneş,iar arderile nu mai sunt atât de intense.
De aceea,trebuie să fii atentă la alimentele pe care le consumi,la cât de mult mănânci la o masă şi la cât de târziu iei ultima gustare! Ca sfaturi generale,evită să consumi alimente de origine animală care conţin grăsimi în cantităţi mari,produse procesate,dulciuri şi băuturi carbogazoase.
Mic dejun:Un iaurt natural fără grăsimi şi un croasant sau un bol de lapte cu cereale integrale.
Gustare:Două fructe.
Prânz:O porţie de ciorbă de legume sau peşte la grătar cu legume.
Gustare:Una,două feliuţe de brânză cu o felie de pâine integrală.
Cină:O salată cu roşii,castraveţi,varză,conopidă,broccoli şi suc de lămâie.
La 50 de ani ai grijă cum combini alimentele
Metabolismul este din ce în ce mai lent,de aceea organismul stochează grăsimile,în special în zona abdomenului. Include în alimentaţie cât mai multe fibre,deoarece acestea menţin senzaţia de saţietate pentru câteva ore bune şi reglează tranzitul intestinal. Consumă fructe dimineaţa,astfel organismul va folosi fructoza pentru a o transforma în energie şi nu în depozite de grăsime.
Meniu pentru o zi
Mic dejun:Unu,două ouă fierte.Un pahar de lapte şi o felie de brânză degresată cu o felie de pâine integrală.
Gustare:Un pumn de nuci şi migdale.
Prânz:Ciuperci gratinate/carne slabă de pui (100 g) cu salată.
Gustare:Un măr sau o banană.
Cină:Legume preparate la abur.
Reguli generale
• Ia 3 mese pe zi cu 2 mici gustări. Săritul peste mese te va face să mănânci mai mult seara,exact atunci când metabolismul încetineşte,iar organismul depozitează caloriile în loc să le transforme în energie.
• Ultima masă a zilei trebuie luată în jurul orelor 18.00-19.00,iar alimentele consumate trebuie să fie cât mai uşoare din punct de vedere caloric.
• Evită „ciugulitul“ continuu,chiar dacă e vorba de alimente sărace caloric. Acest obicei duce la îngrăşare.
• Zahărul şi hidraţii de carbon cu asimilare lentă sunt interzişi în dietă,întrucât suprasolicită pancreasul,forţându-l să producă insulină în exces.
Sfatul specialistului-Livia Nena,medic biolog-nutriţionist
Un regim alimentar nu diferă mult la persoanele de 40-50 de ani faţă de cele de 30. Ca regulă generală,dieta nu trebuie să ţină mai mult de o lună. Dacă aveţi tentaţia de a consuma seara alimente bogate caloric,luaţi o gustare proteică între prânz şi cină. Persoanele care sar peste aceasta riscă să mănânce la ore târzii. Persoanelor peste 40 de ani,care vor să ţină o dietă,li se recomandă suplimentarea acesteia cu vitamine (A,E şi C) şi minerale (calciu,magneziu,zinc,seleniu,fier). Foarte important este să se ţină cont şi de afecţiunile de care suferă persoana respectivă. Spre exemplu,în caz de diabet,se recomandă automat excluderea alimentelor care conţin zaharuri.