Dieta remineralizantă

15 aprilie 2011   Carieră

După o iarnă grea, mineralele nu trebuie să-ţi lipsească din alimentaţie. Fierul, calciul, zincul, magneziul, fosforul şi iodul - iată câteva dintre mineralele care te vor face să treci mai uşor peste astenie.

Ca să funcţioneze optim,corpul tău are nevoie în fiecare zi de o cantitate echilibrată de minerale.

Întrucât organismul nu produce singur mineralele de care are nevoie,alimentaţia zilnică este cea care ne furnizează aceste substanţe. De aceea,este bine să ştii că delicioasele cereale de la micul dejun sunt un izvor de minerale. În plus,ele conţin şi o cantitate însemnată de vitamine şi de fibre.Mic dejun,la alegere

-200 ml lapte cu 50 g cereale integrale.

-o chiflă cu seminţe,un cub de brânză topită şi un pahar cu suc de portocale.

-o ceaşcă de ceai verde îndulcit cu miere şi două felii de pâine de secară cu un ou fiert.

Pont!Femeile au nevoie de 12-15 miligrame de fier,spre deosebire de bărbaţi,cărora le este suficient un aport de 10-12 miligrame din acest mineral în fiecare zi. De aceea,trebuie să consumi carne slabă de vită,spanac,varză,peşte,ficat,carne de pasăre,ouă,dovleac,fasole uscată şi cartofi dulci.

Magneziul,consumat împreună cu calciu,combate stresul şi stările depresive. Îl găseşti în morcovi,ciuperci,roşii,ceapă,usturoi,porumb,seminţe,lămâi,migdale,nucă de cocos,stafide,conopidă,cereale integrale,lapte,ouă şi ciocolată.

Prânz,la alegere

-100 g păstrăv sau crab la grătar,salată verde,două roşii şi un ardei gras.

-150 ml supă de fasole,100 g ficat de pasăre fiert cu usturoi şi ceapă verde.

-150 ml supă-cremă de dovlecei,cartofi fierţi cu mărar şi salată de varză.

-150 g ciuperci la cuptor,200 g salată verde cu 100 g ton (în suc propriu),ardei gras,castraveţi,ceapă.

Lipsa calciului este cea mai frecventă tulburare minerală a organismului. Ca să te fereşti de ea,consumă produse lactate,ouă,sardine,somon,soia,nuci,migdale şi sardele din conserve.

Zincul ajută la producerea enzimelor şi la buna funcţionare a organelor reproductive. Ca să ţi-l procuri,mănâncă fructe de mare,drojdie de bere,ton,germeni de grâu şi salată.

-250 g supă-cremă de mazăre cu vită+o felie de pâine integrală

-250 g spanac cu pui+o salată de crudităţi

-150 g orez brun cu soia.

Salatele condimentate revitalizează

Primăvara este perioada anului în care trebuie să profiţi la maximum de verdeţurile de sezon şi să începi un proces de detoxifiere. Salatele de urzici,de lobodă sau de ştevie,condimentate cu chimen,oregano sau cu pătrunjel,au un gust delicios,vitaminizează şi remineralizează organismul.

Mai multe