Efecte secundare importante ale dietei ketogenice. Ce se întâmplă în corpul tău când reduci carbohidraţii
Dieta ketogenică (dieta keto) este recunoscută în întreaga lume pentru rezultatele sale rapide şi eficiente de a pierde depunerile de grăsime de pe corp. Însă experţii trag un semnal de alarmă, pe motiv că această dietă vine la pachet cu câteva efecte secundare, cum este gripa keto, pe care e bine să le ştii.
Dieta Ketogenică se bazează pe un consum mare de grăsimi, moderat în proteine, dar sărac în carbohidraţi şi glucide. O dietă keto tipică cuprinde 80% grăsimi, 15% proteine şi doar 5% carbohidraţi. Mai exact, dacă vei consuma 2.000 de calorii pe zi, înseamnă că doar 100 dintre acestea provin din carbohidraţi (inclusiv carbohidraţi sănătoşi, cum ar fi fructele şi legumele). Scopul dietei ketogenice este de a introduce rapid starea de cetoză, mai exact determinarea organismului de a trece de la glucoză la grăsimi. Cu cât starea de cetoză este indusă mai rapid, cu atât organismul va începe să utilizeze grăsimea depusă şi o va transforma în energie. Urmarea unui regim strict cu conţinut ridicat de grăsimi, dar sărac în carbohidraţi poate ajuta la scăderea în greutate, dar ar putea exista şi efecte secundare. Iată o parte dintre ele!
Respiraţia keto
Când corpul intră în starea de cetoză, el va începe să producă subproduse numite cetone. Acesta includ: beto-hidroxibutirat, acetoacetat şi acetonă. Cetonele sunt, de obicei, eliberate de organism prin respiraţie şi urină, iar mirosul lor este neplăcut şi diferit de respiraţia urât mirositoare obişnuită. Este posibil să observi o modificare a respiraţiei în decurs de câteva zile sau o săptămână de la începerea dietei, însă, din fericire, mirosul neplăcut o să scadă, pe măsură ce corpul se va obişnui cu noua alimentaţie.
Stare generală proastă
Când urmezi o dietă sărcată în carbohidraţi este posibil ca organismul să nu fie alimentat suficient pentru a produce serotonină, o substanţă chimică a creierului, care ajută la reglarea dispoziţiei, a somnului şi a proftei de mâncare, factori care influenţează starea de bine. Până când organismul se va obişnui cu noul stil de viaţă, este posibil să te confrunţi cu stări triste şi lipsite de energie, însă pe măsură ce corpul se va adapta la regim, aceste stări vor dispărea treptat.
Apare pofta de mâncare
Tăierea carbohidraţilor din meniu poate determina creierul să elibereze o substanţă chimică numită neuropeptidă-Y (NPY), care spune că avem nevoie de mai mulţi carbohidraţi. Atunci când corpul nu mai primeşte suficienţi carbohidraţi, această substanţă chimică se acumulează, poate intensifica pofta de mâncare şi poate creşte riscul de a dezvolta alimentaţia dezordonată, cum ar fi consumul excesiv de dulciuri şi de carbohidraţi. Nu are de-a face cu faptul că nu ai suficientă voinţă, ci are legătură mai mult cu răspunsul organismului la lipsurile alimentare!
Gripa keto
Gripa Keto nu este o gripă normală, ci o stare de rău, care poate să apară la începutul dietei, cauzată de procesul de adaptare la arderea grăsimilor drept energie. Eliminarea carbohidraţilor şi intrarea in starea de cetoză poate provoca dureri incomode, cum ar fi: dureri de cap, oboseală, greaţă sau diaree. Din fericire, după ce organismul se va adapta la noua alimentaţie, vei începe să te simţi mai bine şi vei scăpa de această „gripă‟.
Efectul Yo-yo
Dieta keto este renumită pentru că te scapă rapid de kilogramele în plus, datorită faptului că lipsa de carbohidraţi ajută la eliminarea apei din organism şi la grăsimi. Atunci când încetezi să consumi carbohidraţi, apa în exces se elimină, iar cântarul arată mai puţine kilograme. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul grăsimilor. Un studiu efectuat pe aproape 20.000 de adulţi obezi italieni a constatat că participanţii care au ţinut dieta keto timp de 25 de zile, au slăbit 12 kilograme. Însă, pe termen lung, oamenilor le va fi greu să rămână cu un plan alimentar atât de strict, iar în momentul în care dieta este abandonată, apare efectul yo-yo, mai exact momentul în care kilogramele se vor depune cu uşurinţă.
Mai multă apă!
Nu te mira dacă îţi va fi sete pe toată perioada dietei! În perioada dietei keto, unul dintre efectele secundare care pot să apară este apariţia senzaţiei de sete. Eliminarea apei din corp duce la apariţia senzaţiei de sete în permanenţă. Nu există recomandări cu privire la calitatea şi la cantitatea apei recomandată în această dietă, însă specialiştii spun că, în general, trebuie să bei apă, până când urina va fi de culoare galben pal.
Sursă foto: Shutterstock