Este un serviciu stabil lucrul de acasă?
În România, spre deosebire de alte ţări, raportul dintre femeile şi bărbaţii care lucrează pe internet e de 15% la 85%. Ce le reţine pe românce să profite de confortul de a-şi câştiga existenţa din propriul cămin? Ne-au răspuns trei liber-profesioniste fericite.
Sunt tinere, lucrează cu companii internaţionale, sunt independente financiar. Şi nu suferă de stres la serviciu, pentru că locul lor de muncă... e chiar acasă.
Ana-Maria era la schi când a început primul ei proiect; iar Roxana munceşte în pijama, ascultând la boxe muzica preferată. Amândouă sunt „e-lanceriţe“ – adică liber-profesioniste online. Pe scurt, lucrează pe internet, cu firme din toată lumea.
Sunt plătite foarte bine, iar genul ăsta de serviciu le aduce nu numai satisfacţii profesionale, ci şi independenţă. O libertate râvnită de multe femei:aceea de a-şi putea organiza singure programul, în funcţie de necesităţi,astfel încât să fie timp şi pentru distracţie, pentru întâlniri cu prietenii şi pentru familie.
Fără şedinţe, fără înghesuială în autobuz sau tramvai,fără ore nesfârşite la birou. Ca atâtea alte milioane de femei din lume, au optat pentru un gen de muncă aparent riscant,dar care în fapt înseamnă flexibilitate şi lipsa rutinei. Oare câte alte românce le-ar urma exemplul?
Femeile, mai temătoare decât bărbaţii
Statisticile Elance – platforma de muncă online numărul 1 în lume – arată că tinerii români sunt pe locul trei în Europa în privinţa câştigurilor din activităţi liber-profesioniste,în special în domeniul IT &programare. Dar ce loc au femeile în acest tablou?
Spre deosebire de alte ţări europene,unde raportul dintre femeile şi bărbaţii care lucrează pe internet e „jumi-juma“,acest raport e,în România,de 15%-85%. Care e explicaţia acestui dezechilibru?
„Cred că se observă diferenţa de mentalitate. E un semnal că noi,femeile,ar trebui să ne emancipăm mai mult.”
Pe Irina o îndrăgeşti din prima clipă. Vorbeşte cu pasiune despre munca ei de mobilizer – organizează cursuri pentru neiniţiaţi – pentru platforma Elance,pe care o face în timpul liber. Dezechilibrul femei-bărbaţi în domeniul muncii pe internet e cauzat, crede Irina, de companiile care caută mai mult experţi în domeniul IT şi programare – şi care sunt, de obicei, bărbaţi. Mai crede că femeile nu sunt suficient de informate cu privire la acest subiect. La ora actuală, Irina încearcă să le convingă pe membrele unui grup de mămici de pe Facebook să lucreze de acasă.
Roxana Nasoi, 24 de ani, studentă: „Multe femei nu au curajul să fie independente. Din timiditate,din teama că nu au spirit antreprenorial, deşi excelează în domeniul lor de activitate.“
Roxana a început să lucreze pe internet la 19 ani, ca să se poată întreţine la facultate. La ora actuală, nu numai că se ocupă de proiecte de publicitate, dar şi recrutează colaboratori. Intenţionează să-şi facă o firmă de consultanţă de îndată ce termină facultatea. „Nouă, femeilor, ne place să fim acceptate... de-asta suntem mai timide.“ Roxana şi-a învins timiditatea şi e foarte mulţumită că este pe propriile picioare.
Ana-Maria Nilca, 30 de ani,specialist marketing: „La noi e concepţia asta: că un loc de muncă trebuie să fie cu contract pe o perioadă nedeterminată, cu angajator care-ţi plăteşte CAS-ul...“
Acum doi ani, s-a înscris pe platforma Elance şi a primit un proiect din America. „Cu o conexiune la internet şi cu un laptop se poate face orice.“ Îi place ceea ce face, dar nu ştie dacă este un agajament pe termen lung: „Sunt dependentă de oameni, vreau să mă îmbrac frumos ca să merg la serviciu.“ De ce-s româncele reţinute în privinţa liber-profesionismului? „Cred că femeile au nevoie de siguranţă,poate sunt mame, şi automat vor un serviciu care să le ofere o garanţie.“
Paşi pentru a fi „e-lancer”
Ca să lucrezi ca liber-profesionist, de acasă, faci următorii paşi: te înregistrezi pe o platformă de „e-lancing” despre care ai referinţe bune, redactezi un CV realist şi cauţi un proiect care să se potrivească abilităţilor tale profesionale. Redactezi o scrisoare de motivaţie la obiect şi negociezi cu posibilul angajator contravaloarea muncii tale. Dacă firma îţi dă undă verde, treci la treabă. Platformele serioase garantează că îţi vei primi „salariul“ la timp. Angajatorii mulţumiţi de munca ta îţi dau calificative bune, ceea ce automat te recomandă viitorului client. Te poţi dedica total acestui tip de muncă sau poţi lucra în timpul tău liber.
Un „job“ online,ca „e-lancer“, îţi oferă independenţă financiară şi posibilitatea de a-ţi organiza singură programul.