Excepţiile care fac dieta mai uşoară
Nu de puţine ori ai auzit că, în dietă, trebuie să elimini mâncărurile care conţin grăsimi. Adică tocmai pe cele cu un gust mai bun!
Există însă grăsimi bune de care ai nevoie. Din dorinţa de a slăbi,ai renunţat la toate grăsimile,dar specialiştii te avertizează că fără ele îţi pui în pericol inima şi buna funcţionare a tuturor organelor. Atunci cum slăbeşti? Tot nutriţioniştii te învaţă la ce să nu renunţi.
Uleiul de măsline,elixirul sănătăţii
În topul grăsimilor sănătoase se află uleiul de măsline,deoarece scade nivelul de colesterol „rău” din sânge şi controlează nivelul zahărului.
Luat pe stomacul gol,dimi neaţa,uleiul de măsline te va ajuta să te vindeci,dacă suferi de ulcer,de gastrită sau de afecţiuni biliare.
Îl poţi adăuga în salate,în preparate uşoare cu orez,cu fasole verde sau cu alte legume. În combinaţie cu legume,uleiul de măsline îţi va topi rotunjimile de pe abdomen.
Sfat
Dacă îl prăjeşti sau îl fierbi,uleiul de măsline se transformă într-o grăsime nocivă.
Fructele uscate inhibă apetitul
În fructele uscate neprăjite,ca nucile,alunele,migdalele şi seminţele de dovleac,găseşti grăsimi sănătoase.
Ele conţin calciu şi magneziu,care menţin oasele sănătoase şi previn osteoporoza. 50 g de fructe uscate consumate zilnic întăresc sistemul imunitar şi previn apariţia asteniilor şi a anemiilor.
Pentru că ele au multe calorii,este bine să le mănânci la micul dejun. Nucile sau migdalele îţi vor furniza o cantitate de grăsimi care inhibă pofta de mâncare până la prânz.
Dacă iei alunele şi migdale prăjite cu sare,ai intrat pe terenul grăsimilor nocive.
Cărnurile,bune în diete
Carnea de pui şi cea de curcan sunt o sursă importantă de grăsimi bune,cu condiţia să nu le consumi zilnic şi să le asociezi cu salate de legume,nu cu paste sau cu cartofi.
Dacă le prepari la grătar sau pe aburi,îţi ţin de foame până la următoarea masă. Important este să înlături pielea când le pregăteşti,pentru că are multe grăsimi rele.
Dacă este prăjită în ulei,carnea de curcan şi de pui conţine mai multe grăsimi cea de porc sau de vită.
Peştele,pentru un prânz complet
Tocmai conţinutul ridicat de Omega 3 a adus peştele pe „lista celebrităţilor” în diete. De ce? Pentru că acest oligoelement protejează inima şi sistemul hormonal şi luptă eficient îm potriva colesterolului „rău”.
Somonul,macroul,tonul sau sardinele sunt tipurile de peşte recomandate,deoarece au o carne săţioasă,care potoleşte foamea fără să-ţi încarce sistemul digestiv.
Sfat
E bine să eviţi peştele afumat sau pe cel conservat în ulei,deoarece au de două ori mai multe calorii.
Meniul tău zilnic cu grăsimi
În fiecare aliment găseşti o anumite cantitate de grăsimi,care se măsoară în grame. Zilnic ar trebui să aduni în meniul tău 60 g de grăsimi bune.
Poţi să alegi din acest tabel ce îţi place,cu condiţia să mănânci cât mai multe la masa de dimineaţă şi la cea de prânz:
-50 g migdale=22,5 g grăsimi;-150 g piept de curcan=5,5 g grăsimi;-10 g ulei de măsline=10 g grăsimi;-150 g piept de pui=4,2 g grăsimi;-150 g somon=5,8 g grăsimi;-150 g păstrăv=12 g grăsimi;
=60 g grăsimi bune