Grăsimile esenţiale, nelipsite din alimentaţia ta

27 martie 2013   Carieră

Pentru o bună funcţionare, organismul nostru are nevoie de grăsimi esenţiale. Acestea se regăsesc doar în anumite alimente şi trebuie consumate în mod regulat. Vezi care sunt acestea!

Cresc capacitatea de memorare

Grăsimile esenţiale sunt de două tipuri,omega-3 şi omega-6,iar prezenţa lor ar trebui să fie obligatorie în dieta ta. Sunt recomandate cardiacilor întrucât protejează inima şi sistemul vascular prin reducerea riscului de apariţie a aritmiilor,a ateroslcerozei şi a infarctului miocardic. În plus,au un rol benefic în funcţionarea sistemului imunitar deoarece stimulează producerea de celulele de apărare a organismului.

Creierul este alcătuit în proporţie de 60% din grăsimi,iar un consum adecvat de acizi graşi esenţiali  îţi creşte capacitatea de învăţare şi de  concentrare. Au un rol important în combaterea riscului de apariţie a bolilor neurodegenerative,precum Alzheimer sau Parkinson. Este bine să consumi alimente bogate în omega-3 şi omega-6 în timpul sarcinii,deoarece ajuta la dezvoltarea fătului.

Seminţele sunt bogate în acizi graşi 

Omega-3 se găseşte în special în carnea peştilor oceanici graşi (somon,macrou,hering,cod,sardine,ton) şi în fructe de mare. Alte alimente bogate în acizi graşi sunt cele de origine vegetală:nuci,ulei de in, ulei de cânepă,ulei de măsline,ulei de arahide şi ulei de palmier.

În schimb,este indicat să consumi seminţe de floarea soarelui şi de susan,fiind bogate în omega-6. Nu exclude din dieta ta nici porumbul,produsele lactate şi seminţele de coacăze negre,în acestea regăsindu-se cantităţi semnificative de acizi graşi.

Mai multe