Iată de ce să ţii cont când consumi fructe!

4 septembrie 2015   Carieră

Consumul de fructe este promovat intens de toate canalele media, dar pe lângă vitamine şi minerale, acestea mai conţin şi zahăr, ceea ce ar putea reprezenta o adevărată piedică, atunci când urmezi o anumită dietă.

Niciun nutriţionist nu va spune vreodată că fructele fac rău organismului,dar nici nu va pretinde că ele au doar efecte benefice. De aceea abordarea totul sau nimic poate fi greşită. Cel mai bine este să afli tot ce trebuie să ştii despre consumul de fructe,pentru a lua deciziile în cunoştinţă de cauză.

1. Unele fructe sunt mai bune pentru tine decât altele

Fructele cu un indice glicemic mare,precum bananele,pepenele roşu sau mango,pot ridica nivelul de zahăr din organism,deoarece au un conţinut de zaharuri mai crescut decâr fructele de pădure,de exemplu. Dacă vrei să slăbeştisau să reduci riscul de declanşare a diabetului,optează pentru alimente cu un indice glicemic scăzut,cum ar fi murele.

2. Sunt fructe bogate în fibre,care au un efect benefic asupra organismului

Natura a înzestrat coacăzele şi alte fructe cu elemente nutritive,fibre,antioxidanţi care împiedică absorbţia zahărului. În plus,studiile arată că afinele pot ajuta la normalizarea nivelului de zahăr din sânge si reduce riscul de diabet.

3. Nu toate fructele conţin zaharuri

Nu toate fructele pot fi considerate carbohidraţi. Câteva dintre ele prezintă anomalii,inclusiv avocado,măslinele şi nuca de cocos,care au un conţinut scăzut de zahăr şi oferă grăsimi sănătoase.

4. Este bine să congelezi fructele

Mai ales în timpul sezoanelor reci,fructe congelate pot deveni mai practice şi sunt mai bune decât fructele  proaspete. Ai grijă la etichete să nu fie prelucrate şi să nu aibă alte chimicale. Mai bine le congelezi singură,acasă.

5. Fructele uscate ar trebui să privite ca bomboanele

Aparent alimente sănătoase,fructele confiate cum ar fi stafidele nu conţin suficiente elemente nutritive şi antioxidanţi pentru a compensa impactul de zahăr concentrat asupra insulinei.

6. Sucul de fructe nu este totuna cu fructele

Atunci când este stors,fructul rămâne fără fitonutrienţii săi,vitamine şi minerale,dar şi nivelul de zahăr creşte exponenţial. Aşa că dacă vrei ceva mai sănătos,alege un fruct.

Mai multe