În post, mănâncă soia inteligent!
Din soia se pot face pateuri vegetale, mezeluri, chifteluţe, şniţele din soia, brânzeturi tofu şi multe sosuri delicioase. Imită foarte bine gustul cărniişi este hrănitoare, având relativ puţine calorii, în condiţiile în care este şi săţioasă, 100 g de boabe furnizează 172 de calorii.
Soia este o sursă excelentă de proteine,grăsimi sănătoase Omega-3,minerale,vitamine şi fibre,iar de gustul ei plăcut suntem atraşi fie că ţinem post sau nu.
Cei cu alergii trebuie să o evite
Partea mai puţin bună legată de consumul de soia este că această legumă ar putea face rău persoanelor cu alergii la anumite proteine,de aceea se recomandă testări pentru stabilirea intoleranţei. De asemenea,izoflavonele,care pot mima acţiunea hormonilor feminini,ar putea aduce tulburări endocrine,mai ales femeilor aflate la menopauză. Ca să nu ai probleme,mănâncă una,maximum două porţii de soia de câte 200 grame zilnic.
Citeşte bine eticheta
Mai ales când e vorba despre produse de post,e bine să verifici ingredientele tipărite pe etichetele de pe produse şi să le alegi pe cele unde soia sau boabele de soia sunt pe primul sau al doilea loc în ingrediente,nu pe cele care au pe primele locuri grăsime,apă şi altele.
Fereşte-te de produsele cu multe E-uri!
Pate-urile vegetale care conţin E-621,glutamat monosodic,nu sunt indicate copiilor,persoanelor cu glicemia scăzută,cardiacilor şi femeilor însărcinate,pentru că pot provoca dureri de cap,slăbiciune,greaţă,respiraţie dificilă şi modificări de ritm cardiac.
Cele mai frecvente alimente din soia
Unele produse sunt obţinute prin fermentare şi sunt excelente pentru flora intestinală. Printre cele mai cunoscute se numără miso,un produs specific japonez obţinut din soiafermentată şi sare. Iautul cu soia este un înlocuitor al laptelui de origine animal.
Pe lângă acestea,mai sunt laptele de soia,tempeh (tofu cu o consistenţă mai fermă),natto (agent de legare),sosul de soia shoyu,sosul de soia sărat tamari. Adică o varietate de produse pe care le poţi folosi la mâncare.